TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
123456789
TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
123456789

BTC ve altcoinler yükselişte, neler oluyor?

27 Eylül kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Kripto para piyasaları yeni günde sürpriz bir sıçramayla grafikleri yeşile çevirdi. Bitcoin (BTC), geçtiğimiz haftaki çöküşünün ardından hızlı bir yükseliş kaydederek 20 bin doların üstüne çıktı. Lider kripto para birimi, yazının hazırlandığı esnada son 24 saatte yüzde 5,26 yükselişle 20 bin 150 dolardan işlem görüyor. ABD borsaları düşerken Bitcoin‘in yükselmesi, korelasyonun bozulmaya başladığı şeklinde yorumlandı. İşte altcoinlerin durumları...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- TerraClassic (LUNC) yüzde 61,2’lik artışla fiyatı en çok yükselen, Chain (XCN) yüzde 2,1’lik düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 386 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, yeniden 1 trilyon doların üzerine çıktı.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 226 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 117 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 44 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 72,21‘lik kısmını short (kısa) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Bitcoin'de (BTC) gerçekleşti.

⦁ Kripto para piyasaları yeni günde sürpriz bir sıçramayla grafikleri yeşile çevirdi. Bitcoin (BTC), geçtiğimiz haftaki çöküşünün ardından hızlı bir yükseliş kaydederek 20 bin doların üstüne çıktı. Lider kripto para birimi, yazının hazırlandığı esnada son 24 saatte yüzde 5,26 yükselişle 20 bin 150 dolardan işlem görüyor. ABD borsaları düşerken Bitcoin‘in yükselmesi, korelasyonun bozulmaya başladığı şeklinde yorumlandı. Lider altcoin Ethereum, The Merge güncellemesinin ardından ilk kez güçlü bir çıkış kaydetti. Yazının hazırlandığı esnada son 24 saatte yüzde 5,38'lik yükseliş kaydeden ve bin 380 dolardan işlem gören ETH‘nin bin 400 bin dolar desteğini zorladığı görülüyor. Son 24 saatte en büyük çıkışı yapan kripto paralardan bazıları yüzde 61,2'lik yükselişle Terra Classic (LUNC), yüzde 7,44 yükselişle Polkadot (DOT) ve yüzde 7 yükseliş ile Solana (SOL) oldu.

⦁ Cosmos altcoin topluluğu, ATOM tokeninin tokenomiğini kökten yenilemeyi planlayan Cosmos Hub için en son white paper’ını yayınladı. Kolombiya’nın Medellin kentinde düzenlenen Cosmoverse konferansında sunum yapan katılımcılara göre söz konusu yeni merkez, zincirler arası güvenlik isimli yeni bir özelliğe sahip olacak ve ATOM likiditesi sağlamak için çok sayıda yol ekosisteme yeni fonksiyonalite verecek. Cosmos katılımcısı ve Sommelier Finance’in kurucularından Zaki Manian, Cosmos Hub’ın yüksek bir piyasa değerine sahip olmasına rağmen mevcut haliyle herhangi bir protokol geliri elde etmediğini ve ATOM’a değer katmadığını söyledi. Manian konuyla ilgili olarak şunları aktardı: “Hiç kimse büyük ölçekli bir kripto para biriminin bu düzeyde ekonomik olarak yeniden inşasına kalkışmadı ve tüm bunların gerçekleşmesi için biraz şova ihtiyaç var.”

⦁ Piyasa değerine göre en büyük stablecoin Tether (USDT), kontrolün kullanıcıların elinde olduğu ve tamamen merkezsiz bir web sağlamayı amaçlayan Polkadot’ta (DOT) piyasaya sürüldü. Tether yetkililerinin açıklamalarına göre, USDT’nin Polkadot’ta piyasaya sürülmesi, piyasa volatilitesinin stablecoin üzerindeki olası olumsuz etkilerini hafifletirken, blok zincirinde satın alma işlemleri için sağlam bir para birimi olarak dolar kullanılması hedefleniyor. Tether CTO’su Paolo Ardoino açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: "Polkadot bu yıl bir büyüme ve evrim yörüngesinde ve Tether’in eklenmesinin gelişmeye devam etmesine yardımcı olmak için gerekli olacağına inanıyoruz."

⦁ Kripto para piyasalarında dalgalanmalar yaşanırken 25 Eylül itibarıyla, Bitcoin’in madencilik hash oranı, 30 günlük hareketli ortalamaya dayalı olarak tüm zamanların 226.633 EH/s’lik yeni bir seviyesine yükseldi. Güncel verilere göre hash oranı, ağustos başında kaydedilen en düşük seviyelere göre istikrarlı bir şekilde yükseliyor.


⦁ Dünyanın en büyük kripto para borsalarından bir tanesi olan Bitfinex, 2 kritik duyuru paylaştı. Sektörün major altcoin’lerinden Cardano (ADA) tamamlanan Vasil Hard Fork'una ilişkin konuşan şirket, "Bitfinex, Cardano Vasil Hard Fork'unu destekliyor! Endişelenmeyin. Ada'nın Bitfinex'teki alım-satım, para yatırma-çekme işlemleri etkilenmeyecektir! Cardano blok zincirinin yükseltilmiş özellikleri yarından itibaren kullanıma sunulacak" dedi. Binance‘in LUNC yakımlarına destek vermesiyle Terra Classic‘in sert bir şekilde yükseliş yaşamasının ardından Bitfinex, LUNC yakımlarına ilişkin de paylaşımda bulundu: "Bitfinex, zincir içi işlemlerde başlatılan LUNA Classic yüzde 1,2 vergisiyle yakımların farkındadır. Ekibimiz bu süreci desteklemek için gerekli, değişiklikleri gözden geçiriyor, bu arada LUNA Classic para çekme işlemleri geçici olarak askıya alındı."

⦁ ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Kripto şirketi Tether’in eski denetçisine dava açtı. New York merkezli bir muhasebe firması olan Friedman LLP, “federal menkul kıymetler yasalarının seri ihlalleri” ve “uygunsuz profesyonel davranış” ile suçlandı. SEC, yayımlanan bir emre göre, stablecoin ihraççısı Tether’in eski denetim firması Friedman LLP’ye karşı geçen hafta “federal menkul kıymetler yasalarının seri ihlallerini” ve çok sayıda “uygunsuz profesyonel davranış” örneğini tespit ederek suçlamalarda bulundu.

⦁ Güney Kore mahkemelerinin çabaları sonucu dünyanın dört bir yanında “kırmızı bülten” ile aranmaya başlayan Kwon, kaçak olmadığını iddia ediyor olsa da devlet yetkilileriyle görüşmeyi reddediyor. Dün itibarıyla Interpol’un azılı suçlular listesine giren Terra kurucusu, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarla birlikte kaçak olmadığı beyanını yeniledi. Bir yatırımcının “Nerede saklıyorsun?” sorusunu, “Şu anda oturma odamda kod yazıyorum” şeklinde cevaplayan Do Kwon, Interpol’un kırmızı bültenine eklenmesiyle ilgili şu sözleri paylaştı: "Kırmızı bültene eklendiğim iddia edilmesine rağmen benimle bir bilgi paylaşılmıyor. Interpol'ün resmi web sitesinde ismimi aradım ve hiçbir şey çıkmadı. Kelimenin tam anlamıyla herkese açık bir internet arama sorgusunun sonuçlarını iletiyorum. Bunun hangi kısmının kibir taşıdığından emin değilim, belki de gözlemci ön yargısıdır?"

⦁ 2018 ayı piyasası sırasında Bitcoin’in çöküşünü bilen popüler kripto para analisti Tone Vays, şimdi de Bitcoin’in yakın vadeli bir capitulation* (teslim olma/pes etme) evresiyle karşı karşıya kalacağını öngörüyor. Youtube’da yayınladığı yeni bir piyasa değerlendirmesinde kripto analisti, korkutan Bitcoin senaryolarına bir yenisini ekledi. Vays, takipçilerine Bitcoin’in önümüzdeki günlerde sancılı bir düşüş gerçekleştirmesini beklediğini söyledi: "Hâlâ önümüzdeki hafta ya da bir sonraki hafta bir kapitülasyonun büyük olasılık dahilinde olduğunu düşünüyorum.” Bitcoin’in dört günlük grafiğini inceleyen Vays, piyasanın hâlâ ayıların kontrolünde olduğunu ifade ediyor: “Felaket görünümlü mum. Buradaki her şey short pozisyon çağrısında bulunuyor.” Analistin grafiğine bakıldığında Vays, Bitcoin’den 15 bin dolarlık fiyat alanına kadar bir düzeltme bekliyor gibi görünüyor.

 

⦁ Kişisel gelişim kitabı Zengin Baba Yoksul Baba’nın yazarı Robert Kiyosaki, finans piyasalarındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) hamlelerini eleştiren Kiyosaki yatırımcıları uyarıyor: "Kitaplarımda uyarmıştım, 1990'lardan beri var olan en büyük çöküş yaşanıyor. Fed, sorunları çözmek yerine sahte doları basıyor. Her şey çöküşte. Altın, gümüş, Bitcoin bile çöküyor. Dev kazada nihai varlığınız, finansal bilgeliğiniz olacak."

⦁ Dünyanın önde gelen kripto para borsalarından Coinbase Global 'e COIN Veritaseum Capital LLC tarafından dava açıldı. Veritaseum'a göre Coinbase, Veritaseum'un patentini Blockchain alt yapısının bir kısmı için kullandı. Şirket en az 350 milyon dolarlık bir tazminat talep ediyor. Reuters'ın cuma günkü haberine göre, dava perşembe günü Delaware'deki ABD Bölge Mahkemesi'nde açıldı.

⦁ Dünyanın en büyük kripto borsası Binance, LUNC yakım mekanizmasını tüm işlemlerde uygulayacağını duyurdu. Binance’in, LUNC yakım aktivitesini spot ve marj işlemlerinde uygulayacağını bildirmesinin ardından LUNC, kısa sürede yüzde 60’ı aşan değer artışı görerek 0,00032 dolar bandına kadar yükseldi. Kripto para borsası, yakım işlemlerini her pazartesi saat 03.00’te (TSİ) gerçekleştireceğini açıklarken yakım raporunun salı günleri yayımlanacağını duyurdu. Terra Classic topluluğu tarafından coşkuyla karşılanan bu gelişme sonrasında LUNC, hafta sonu Terra kurucusu Do Kwon için çıkarılan kırmızı bülten haberinin olumsuz etkisini üzerinden hızlı şekilde attı.

⦁ Bitcoin'in son düşüş eğiliminde Santiment verileri, büyük yatırımcıların Bitcoin satışını hızlandırdığına dikkat çekti. Bitcoin, ağustos ayı zirvesi 25 bin 200 dolardan yüzde 25’e yaklaşan düşüşle 18 bin dolar bandına kadar geriledi. Veri sağlayıcısı Santiment, bu periyodu inceleyerek 100 ila 10 bin BTC kripto para tutan yatırımcıların, şu an Bitcoin arzının yaklaşık yüzde 46’sını portföylerinde tuttuklarını tespit etti ve bu oranın Nisan 2020'den bu yana en düşük seviye olduğunu vurguladı. Analiz şirketi tarafından yapılan açıklamada balina olarak tabir edilen büyük Bitcoin yatırımcılarının 11 aydır bakiyelerini azalttığı, enflasyon ve resesyon endişesiyle yüksek miktarda BTC tutan cüzdanların son 29 ayın en düşük seviyesine ulaştığı belirtildi.

⦁ Interpol, Güney Kore’nin talebi üzerinde Terra kurucusu Do Kwon için kırmızı bülten yayımladı. Bunun üzerine Terra ekosisteminin kripto varlıkları, hafta sonu boyunca sert düşüşler gördü. Bloomberg tarafından servis edilen habere göre, Terra kurucusu Do Kwon için Interpol’ün kırmızı bülten çıkarması, soruşturmayı farklı bir boyuta taşıdı. Geçen hafta Güney Kore Savcılığı, Terra kurucusunun ülkeye teslim edilmesi için kırmızı bülten talebinde bulunmuştu. Do Kwon, yaptığı açıklamada kaçak olmadığını söylemişti. Terra ekosisteminin iki ayrı tokeni, son gelişmelerden olumsuz etkilendi. Yeni Terra Blockchain’i olan LUNA tokeni, hafta sonu işlemlerinde günün ilk saatlerine kadar yüzde 20’nin üzerinde değer kaybıyla 2 dolar sınırına geriledi. Terra Classic tokeni LUNC de son durumdan olumsuz etkilenirken son 48 saatte yüzde 30’a yakın düşüşle 0,00018 dolar bandına geriledi. Bugün kripto para borsasının olumlu seyriyle birlikte LUNA, 2,68 dolardan işlem görürken; LUNC, 0,00031 dolardan alıcı buluyor.

Yatırım kararınızı kendiniz alınız!