TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
123456789
TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
123456789

Bitcoin kararsızken Binance’de listelenen bu altcoin uçuşa geçti!

26 Ağustos kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Lider kripto para birimi BTC, güne kırmızı bir grafikle başladı ve yükseliş trendini yakalayamıyor. Altcoinleri de beraberinde götüren Bitcoin kararsız görünümünü sürdürürken önde gelen kripto borsası Binance'in geçtiğimiz hafta listelemeye başladığı altcoin büyük yükseliş kaydediyor. 19 Ağustos'ta listelenmeye başlanan StarGate Finance (STG), yüzde 150'den fazla yükseliş yaşadı. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Tokenizes Xchange (TKX) yüzde 13,1'lik artışla fiyatı en çok yükselen, Celsius Network (CEL) yüzde 16,1’lik düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin'in market değeri 409 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, 1,07 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 64 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 99 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 36 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 53,9'luk kısmını long (uzun) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Ethereum'da (ETH) gerçekleşti.

Kripto para sektörünün en büyük borsası olarak bilinen Binance, yaptığı altcoin listelemeleriyle gündemde kalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde uzun bir bekleyişin ardından StarGate Finance'ı listeleyen Binance, STG yatırımcılarını memnun etmiş gibi görünüyor. Bitcoin'in yüzde 10’dan fazla düşüş yaşadığı 19 Ağustos tarihinde Binance borsasında listelenen STG, bir günde yüzde 150’den fazla yükseliş yaşamıştı. Bu durum, Binance borsasında listelenmenin ne kadar önemli olduğunu kanıtladı. Bitcoin'in düşüşünde dahi devasa oranda değer kazanan STG, bugün de yükselişine devam ediyor. Son 24 saat özelinde yüzde 24,99'dan fazla değer kazandığı görülen popüler altcoin, 1 doların üzerinde seyrediyor.

Yayınlanan emre göre SEC, VanEck'in spot Bitcoin ETF’ini onaylayıp onaylamayacağına ilişkin kararını 11 Ekim tarihine erteledi. Bundan önce verilen son tarih 27 Ağustos'tu. VanEck, geçtiğimiz yıl spot Bitcoin ETF'i için başvursa da bu teklif kasım ayında reddedilmişti. SEC, şimdiye kadar tüm spot Bitcoin ETF tekliflerini reddetmiş durumda. Düzenleyici, buna sebep olarak yatırımcıyı koruma ve piyasa manipülasyonu gibi endişelerini öne sürüyor.

Y Combinator'a göre, ABD kripto para borsası Coinbase ve Non Fungible Token (NFT) marketi OpenSea, 2022'nin en büyük 10 atılım şirketi arasında yer alıyor. Listede kripto para piyasasıyla ilgili şirketler olarak Coinbase dördüncü ve OpenSea beşinci sırada yer aldı ve ilk 5’i tamamladılar. Şirketler, yalnızca birinci olan ödeme şirketi Stripe, sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada bulunan teslimat şirketleri InstaCart ve DoorDash tarafından geride bırakıldılar. Y Combinator’a göre liste, “YC’den önemli ölçüde ek yatırım veya daha fazla finansman alan yüksek büyüme gösteren şirketlerden” oluşuyor.

Chicago merkezli ticaret devi DRW Holdings’in bir yan kuruluşu olan kripto para ticaret firması Cumberland, yaklaşan Merge yükseltmesinin Ethereum için “gerçek bir katalizör” olacağını belirtti. Aynı zamanda Cumberland, kripto para piyasasının yakın gelecekte büyük likidasyonlar görmeyeceğine inanıyor. Bu da şirkete göre Bitcoin ve başlıca altcoinlerin ABD hisse senetleriyle birlikte hareket etmeye devam edeceği ve dalgalı fiyat hareketleri serisini uzatacağı anlamına geliyor.

Ripple’ın (XRP) Avrupa’daki genel müdürü Sendi Young, Londra merkezli medya kuruluşu Financial News ile yakın zamanda yaptığı bir röportajda, son kripto para çöküşünün nedeninin olumsuz genel makroekonomik ortam olduğunu söyledi. Young, kripto paraların hisse senedi piyasasıyla giderek artan güçlü korelasyonu nedeniyle düzeltmenin dip noktasına ulaşıp ulaşmadığını tahmin etmenin çok zor olacağını düşünüyor. Ripple’ın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile olan yasal mücadelesinden bahseden Young, düzenleyici belirsizliğin kripto para endüstrisinde yenilik için büyük bir tehdit oluşturduğunu iddia etti.

Dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance'in son duyurusu, Terra Clasic'in (LUNC) kripto para sektörünün gündemine oturmasını sağladı. Binance'in yaptığı duyuruda Terra blok zincirinin daha istikrarlı bir şekilde çalışabilmesi için bir ağ yükseltmesinin gerçekleştirileceği ve yatırım-çekim işlemlerinin askıya alınacağı söyleniyor. Bazı yatırımcılar, Binance CEO'su CZ'den, LUNC/BUSD paritesindeki işlem ücretlerinden gelen gelirin bir kısmının LUNC yakımları için harcanmasını istediğini dile getiriyor. Şu an itibarıyla Binance cephesinden konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadığını ve Twitter üzerinde yer alanların birer söylentiden ibaret olduğunu unutmamak gerek.

MBLM Top Brand Intimacy 2022 raporuna göre, merkezi olmayan blok zinciri Cardano (ADA), 52,6 bölüm puanıyla BTC ve ETH'yi geride bırakarak en iyi kripto para birimi markası olarak ortaya çıktı. Cardano, araç üreticisi Ford ve gıda işleme firması Nestle gibi diğer ana akım markaları geride bırakarak genel olarak 26'ncı sırada yer aldı. Bitcoin dijital varlık markaları arasında ikinci sırada yer alırken genel olarak 30'uncu sırada yer aldı. BTC'yi 111 genel sıralamayla Polkadot (DOT) izledi. Ethereum 120'nci sırada yer alarak listedeki dördüncü kripto oldu.

Kripto para piyasasında uzun vadeli beklentiler üzerine veri toplayan bir kuruluş olan Auciti'nin son raporu yayınlandı. Çalışmadaki veriler, en küçük yatırımcıdan en büyük bankalara, fon sahiplerine, borsalara ve hedge yöneticilerine kadar endüstrinin birçok kesimine sorulan sorulara alınan yanıtlara dayanıyor. Regülasyonlarla ilgili genel olumsuz görüşe rağmen, katılımcıların kripto paralara olan inancı tam. Topluluk, Bitcoin'in fiyatının eski seviyeleri olan 65 bin dolarlara ulaşabileceğini, hatta lider kripto para biriminin yeni zirveler görebileceğini öngörüyor. Katılımcıların yüzde 84’ü, Bitcoin'in yeniden 65 bin dolar seviyesine ulaşabileceğine inanıyor. Ancak bu yükselişin kısa vadede mi, yoksa uzun vadede mi olacağına dair görüş ayrılıkları var. Katılımcıların yüzde 8’i Bitcoin'in bu sene içinde yeniden yüksek seviyelere ulaşacağını düşünürken yüzde 35’i beklentilerini önümüzdeki seneye taşımış durumda. Bir diğer yüzde 35’lik kısım, beklenen yükseliş için 2024-2025 yıllarını işaret ediyor. Kullanıcılara sorulan son soru, Bitcoin'in bu yıl içinde görebileceği en düşük seviyenin kaç dolar olacağı. Sonuçlara göre, topluluğun üçte biri Bitcoin'in bu sene içinde görebileceği en düşük fiyatın 15 bin dolar olacağını tahmin ediyor.

 

Bitcoin'in 4 saatlik grafiği üzerinde bir ayı bayrağı formasyonu oluştuğu gözleniyor. Bu formasyona göre bayrak direği kadar düşüş yaşayabilecek olan BTC'nin alt trend desteğini kati suretle kaybetmemesi gerekiyor. Lider kripto para biriminin 21 bin dolar desteğini kaybetmesi, ilerleyen günlerde 19 bin dolar seviyelerinde bulunan major destek seviyesinin tekrardan denenmesine neden olabilir. 2018 yılının tepe noktası olan 19 bin dolar, Bitcoin için kritik önem taşımakta. BTC'nin bu noktadan tepki alması ayı sezonunu bitirebileceği gibi bu desteğin kaybedilmesi yeni bir çöküşün ilk sinyalleri olarak okunabilir.

Dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance'in kurucusu Changpeng Zhao, geçtiğimiz günlerde çok konuşulan bir tweet paylaşmıştı. Binance CEO'su CZ 6 gün önce resmi Twitter hesabı üzerinden Bitcoin hakkında şu tweeti paylaştı: "Ucuza satın almak istiyorlar. (Yatırım tavsiyesi değildir.)" Bitcoin'i kastederek büyük yatırımcıların lider kripto para birimine operasyon düzenlediğini ima eden CZ'ye popüler bir altcoin olan TWT‘nin ekibinden şakayla karışık bir mesaj geldi. Changpeng Zhao'nun paylaştığı tweetin baş harflerini birleştiren Trust Wallet ekibi, Binance CEO’sunun yatırımcılara “TWT satın almanız gerek” mesajını verdiğini iddia etti. Her ne kadar Trust Wallet ekibi bir sonraki tweetinde bunun bir şaka olduğunu söylemiş olsa da bazı kripto para yatırımcıları gizli mesajları çok sevdiği için bu paylaşılanları dikkate aldı.

Kripto para piyasalarında devam etmekte olan ayı sezonu, bazı yatırımcıların tamamen piyasadan çekilmesine neden oldu. Kimi yatırımcılar ise elindeki kriptoları HODL ederek bir sonraki boğa sezonunu bekliyor. Bu durgunluk ortamı nedeniyle kullanıcıların kripto borsa cüzdanlarındaki BTC miktarı azalmaya devam ediyor. Kripto analitik sitesi Glassnode'un verilerine göre kripto para borsalarının cüzdanlarında bulunan Bitcoin miktarı son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. Glassnode, borsa cüzdanlarındaki Bitcoin miktarının azalmasının yanında bir önemli veriyi daha paylaştı. 25 Ağustos itibarıyla hâlâ zarar durumunda olan Bitcoin cüzdan sayısı son bir ayın en yüksek seviyesi olan 18 milyona kadar ulaştı.

ABD merkezli kripto borsası Coinbase, kendi platformu dışında da ticareti yapılabilen ve DeFi uyumlu Coinbase Wrapped Stake ETH (cbETH) adlı bir hizmet tokeni çıkardı. Borsa tarafından yapılan açıklamada ETH stake eden yatırımcılara cbETH tokeninin dağıtılacağını duyurdu. Coinbase tarafından basılan tokenin en önemli özelliği, şu an kilitli olan ETH'ler kullanılamazken yatırımcıların, cbETH tokenleriyle işlem yapabilecek olması.