6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Künhü'l Ahbar basıldı
Künhü'l Ahbar basıldı
123456789
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Künhü'l Ahbar basıldı
Künhü'l Ahbar basıldı
123456789

Analistten 4 kripto para için dikkat çeken tahmin

28 Eylül kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Sosyal medyada Altcoin Sherpa olarak tanınan kripto analisti, Twitter takipçileriyle Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Algorand (ALGO) ve Reserve Rights Token (RSR) olmak üzere 4 kripto para için yeni tahminlerini paylaştı. ETH, XRP ve ALGO için şu anda bir yükseliş beklemediğini aktarırken RSR'nin bir ralli başlatacağını öne sürdü. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Quant (QNT) yüzde 9,6’lik artışla fiyatı en çok yükselen, Ripple (XRP) yüzde 12,1’lik düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 359 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri tekrar 1 trilyonun altına düşerek 952 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 90 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 146 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 55 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 83,04‘lük kısmını long (uzun) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Bitcoin (BTC) gerçekleşti.

⦁ Sosyal medyada Altcoin Sherpa olarak tanınan kripto analisti, Twitter takipçileriyle Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Algorand (ALGO) ve Reserve Rights Token (RSR) olmak üzere 4 kripto para için yeni tahminlerini paylaştı. Analist, ilk olarak Ethereum'un Bitcoin’den daha iyi performans göstermesini beklediğini söyledi. Analiste göre, Ethereum performans bakımından Bitcoin'i gölgede bırakacak ve ETH/BTC paritesi, mevcut seviyelerden yükselecek. Analist, şunları dile getirdi: "ETH/BTC, bu alandan sıçramalı. Bu aralığın dengesi 200 günlük üstel hareketli ortalamaya yakın. Ancak mevcut piyasa koşullarında hâlâ bu çıkışı görmüyorum.” XRP grafiğine bakan analist, şu anda piyasa değerine göre altıncı en büyük kriptoda düşüş beklediğini, ancak Bitcoin güç belirtileri gösterirse bu durumun değişeceğini söylüyor: "XRP, 200 günlük üssel hareketli ortalamayı (EMA) test ediyor, ancak önceki fiyatla EMA arasında çok büyük bir boşluk olduğunu göz önüne alırsak, buradan yukarı yönlü bir kırılma beklemiyorum. Bence düşmeden önce, biraz daha konsolidasyon göreceğiz. Ancak BTC toparlanırsa, bu senaryo iptal.” Analistin incelediği bir diğer kripto para, Ethereum rakibi Algorand, Altcoin Sherpa, ALGO’nun daha düşük seviyelere doğru çekileceğini tahmin ediyor: "ALGO satın almak için 0,35 dolar veya daha düşük alan bekliyorum.” Analistin radarındaki son altcoin, Reserve Token (RSV) olarak bilinen RSR. Altcoin Sherpa’ya göre, RSR, mevcut fiyatlardan yaklaşık yüzde 30’luk bir ralli başlatacak: "RSR, en yüksek seviyelere (0,0099 dolar) doğru ilerliyor. 200 günlük EMA + zirve aralığı alanında dikkatli olunmalı."

⦁ Lider kripto para birimin dün itibarıyla 20 bin 400 dolar seviyelerinden çok sert bir şekilde değer kaybetmeye başladığı görülüyor. Yaşanan düşüşler 19 bin 200 dolar desteğinde son bulmuş gibi gözükse de sabah saatlerinde BTC, bir düşüş daha gerçekleştirdi. 18 bin 400 dolar desteğine kadar gerileyen Bitcoin’in şimdilik bu destekten aldığı ilk tepki biraz cılız gibi dursa da, kritik seviyede tutunmayı başardı. Geçmiş dönemlerde bu destek noktasından birçok kez yukarı yönlü hamleler gerçekleştiren BTC, yine 18 bin 400 dolar üzerinde kalmaya devam ediyor. Bitcoin boğalarının bu bölgede ciddi miktarda alım yapması, BTC’nin destek altına sarkmasını önlüyor olarak değerlendirilebilir.

⦁ Lider kripto para biriminin sert hareketler sergilediği günlerde, balinaların satın aldığı altcoinler yatırımcıların dikkatini çekiyor. Veri sağlayıcısı WhaleStats’ın aktardıklarına göre, Bitcoin balinaları Ethereum‘un en büyük rakiplerinden bir tanesi olan Cardano‘ya yönelmeye başladı. Bitcoin balinalarının en çok satın aldığı ilk 10 kripto para biriminin arasına tekrar giren ADA, ilerleyen günlerde sert yükselişler yaşayabilir. Bitcoin balinaları ADA dışında aşağıda yer alan şu altcoinleri satın alıyor:

-DOT

-FIL

-CAKE

-RACA

-FAME

⦁ Kıdemli analist Jason Pizzino, YouTube üzerinden 276 bin abonesine FOMO’dan (kârlı yatırımı kaçırma korkusu) kaçınmanın akıllıca olacağını belirterek, yeni pozisyon açmadan önce iyi düşünmeleri gerektiği konusunda birtakım uyarılarda bulundu. Uzman isim açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: "Mevcut piyasa koşullarında yatırımcılar oldukça temkinli olmalı. Yeni bir portföy oluşturmak için erken davranmamalısınız. Bitcoin’in 20 bin 700 dolar seviyesini yeniden alıp alamayacağını görmek için bekleyin. Ve bir sonraki büyük yükseliş hareketi fiyatı 23 bin 200 dolar seviyelerinde. Ancak daha uzun vadeli sinyaller bekliyorsanız, uzun vadeli grafiklere geri dönmeli ve bu alanların düşüşten yükselişe geçtiği yerleri aramalısınız ve bu seviyeler biraz daha yüksek."


⦁ ABD Fed Başkanı Jerome Powell, dün TSİ akşam saatlerinde gerçekleştirdiği konuşmasında kripto paraların daha iyi düzenlenmesi çağrısında bulundu ve endüstrideki kargaşanın gelecek dönemlerde finans piyasalarının geneline yayılabileceği riskine vurgu yaptı. Powell, konuşmacı olarak katıldığı, Banque de France'ın ev sahipliği yaptığı dijital finans konulu panelde DeFi sektörüne de atıfta bulunarak faiz oranlarındaki küresel artışın DeFi ekosistemindeki önemli yapısal sorunları ortaya çıkardığını söyledi. Dijital dolar hakkında konuşan Fed Başkanı, Merkez Bankası'nın hâlâ dijital para birimi fikrini tartıştığını ve bu konuda henüz karar vermediklerini söyledi.

⦁ Kripto para borç verme platformu Nexo, yaptığı açıklamada, Para Birimi Denetleme Ofisi (OCC) tarafından düzenlenen bir finans kuruluşu olan Summit National Bank’ın sahibi olan holding şirketi Hulett Bancorp’tan azınlık hissesi satın aldığını duyurdu. Nexo’nun satın alma koşulları ve Hulett Bancorp’taki hisse oranı açıklanmadı. Yapılan satın alma, Nexo ve müşterilerinin Summit National Bank'ta banka hesapları açmasına, kredi ve kart ürünlerine erişebilmesini sağlayacak. Bu satın almayla birlikte Nexo, ABD’deki perakende ve kurumsal müşterilerine sunduğu finansal ürün tekliflerini genişletmeyi planlıyor.

⦁ Lider kripto para birimi dün akşam saatlerinde, gün içinde yaşadığı rallinin ardından dakikalar içerisinde yüzde 5’ten fazla değer kaybetti. BTC fiyatı gün içerisinde kısmi bir ralli yaşamış ve CoinMarketCap verilerine göre 20 bin 300 doların üstüne çıkmayı başarmıştı. Bununla birlikte akşam saatlerinde Bitcoin, yükselişinin tüm kazançlarını sildi ve 18 bin 936 dolara geriledi. Lider kripto paranın ABD’deki hisse senetleriyle birlikte düşüş yaşadığı gözleniyor. ABD borsaları gün içerisinde yüzde 2’lik bir yükseliş yaşamış olsa da ardından gelen düşüşlerle eksi duruma geçti.


⦁ Dün, Bitcoin’in 20 bin doların üzerine çıkması, ABD dolar endeksinin (DXY) düşüş yaşaması sayesinde gerçekleşmişti. DXY’nin tekrardan değer kazanması, sektörün dinamiklerini değiştirdi. Veri sağlayıcısı Santiment’in aktardıklarına göre, Bitcoin’in 20 bin dolar seviyesine ulaşmasının ardından balinalar tekrardan hareket etmeye başladı.19 bin doların altında BTC depolayan balinalar, 20 bin dolar direncinin aşılmasıyla birlikte satışlara başladı. Santiment, balinaların hamleleri sonrasında şu sözleri aktardı: "Görünüşe göre birçok yatırımcı, cüzdanlarındaki BTC'leri satmaya başlamak için 20 bin dolarlık eşiği bekliyordu. Şimdi, satmaya can atanların bu kararlarından pişman olup olmayacağını öğreneceğiz." Satış yapmak için borsalara koşan yatırımcıların ilerleyen günlerde pişman olabileceklerini ima eden Santiment, 20 bin doların kritik bir psikolojik direnç noktası olduğunu doğruluyor.

⦁ ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yapılan açıklamaya göre, yatırım devi Fidelity'nin Wise Origin Bitcoin Endeks Fonu, 60 milyon doların üzerinde fon topladı. Yönetimi altında 10 trilyon dolarlık varlık bulunan Fidelity’nin Wise Origin Bitcoin fonu, SEC'e yapılan açıklamaya göre, 23 Eylül 2022 itibarıyla 62,84 milyon dolar yatırım aldı. Bitcoin’in performansını izleyen fon, söz konusu miktarı, her biri en az 50 bin dolar yatırım yapan 733 akredite yatırımcıdan aldı. Fon, doğrudan Fidelity’nin Boston merkezi tarafından yönetiliyor.

⦁ Uluslararası Para Fonu (IMF), sabit kripto paralar ve diğer kripto varlıkların düzenlenmesine yönelik iki yeni rapor yayımladı. Raporda Finansal İstikrar Kurulu'nun (FSB), küresel kripto düzenlemeleri konusunda öncü kurum olması önerildi. IMF tarafından bu hafta başında yayımlanan raporda FSB’nin kripto endüstrisinin küresel çapta düzenleme çabalarında standartları belirlemek adına iyi bir konumda olduğuna vurgu yapıldı. Raporda önerilen önlemler arasında sektörler arası standartların belirlenmesi ve veri toplamada yardımcı olması açısından ortak küresel grupların oluşturulması yer alıyor. IMF, özellikle 2022 yılında yaşanan kripto krizlerine yanıt olarak düzenleyicilerin, önemli risklere karşı duruşlarının faydalı olduğunu vurgularken kripto ekosistemi için etkili bir düzenleyici çerçeve elde etmek için sektörler arası koordinasyonun hayati önem taşıdığının altını çizdi.

⦁ CoinMarketCap’teki kripto topluluğu, Bitcoin’in değerinin mevcut seviyesinden yüzde 13,18 artarak Ekim 2022’nin sonunda 22 bin 857 dolarlık bir medyan fiyata ulaşacağını ve 2 bin 661 doların üzerinde bir artış olacağını tahmin ediyor. Ünlü kripto analisti Michaël van de Poppe’ye göre, kırılma Bitcoin’de bir ton spot hacminden oluşuyordu. Ayrıca potansiyel olarak lider kripto para biriminin, kripto topluluğunun ekim ayı sonu için önerdiği bölgeye yakın hareket edebileceğini öne sürdü. Michael van de Poppe konu ile ilgili yaptığı değerlendirmelerde şunları söyledi: "Bugünün endekslerine bağlı, ancak en azından biraz rahatlama için 23 bin dolara bakabileceğiz gibi görünüyor. BTC’yi longlama; DXY’yi shortlama zamanı. Muhtemelen bu tür bir dönem."


⦁ Güney Kore Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, Terra kurucusu Do Kwon ve 5 kişi hakkında tutuklama kararının çıkmasından kısa bir süre sonra Luna Foundation Guard’ın (LFG) kripto cüzdanından 3 bin 310 BTC’nin iki borsaya aktarıldığı bildirildi. Coindesk Kore tarafından servis edilen habere göre LFG, o zamanki piyasa fiyatına göre 67 milyon dolar değerindeki 3 bin 310 BTC’yi Binance’ten KuCoin ve OKX borsasına aktardı. Blokchain kayıtlarına göre bin 354 BTC, 15-18 Eylül tarihleri arasında KuCoin’e aktarıldı. Geri kalan bin 959 BTC, 5 ayrı işlemde OKX’e transfer edildi. Güney Koreli yetkililer, transferi fark ettikten sonra borsalara hızlı şekilde talimat gönderdi. Talimat sonrasında KuCoin, LFG’den borsaya aktarılan bin 354 BTC’nin bloke edildiğini duyurdu. Ancak OKX, yetkililerin talebini dikkate almadı ve sonrasında bin 959 BTC, başka bir borsaya taşındı. Yetkililer, şu an bu fonu izlemeye devam ediyor.

⦁ Interpol, haftanın ilk gününde Güney Koreli savcıların talebi üzerine Terra‘nın kurucu ortağı ve CEO’su Do Kwon için Kırmızı Bülten çıkarmıştı. Dikkat çekici bir şekilde, Güney Koreli savcılar 27 Eylül’de Kwon ile bağlantılı BTC’lerin izini bulduklarını ve Terra’nın kurucu ortağına bağlı 67 milyon dolar değerindeki Bitcoin’in dondurulmasını talep etmeleri gündeme bomba gibi düştü. Do Kwon'la bağlantılı bir Bitcoin rezervi olan Luna Foundation Guard (LFG), 22 Mayıs’tan bu yana herhangi bir fon transferi yapmadığını belirterek bu yöndeki iddialara karşı çıktı. LFG, konuya ilişkin resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “LFG, mayıs ayından beri tuttuğu varlıklar için yeni bir adres oluşturmadı, BTC veya herhangi bir token’ın transferini yapmadı” ifadelerini kullandı.

⦁ Sekiz ABD eyaletinde, kripto kredi platformları arasında popüler bir girişim olan Nexo’ya, kayıtsız şekilde gelir getiren kripto para ürünleri sunduğu gerekçesiyle dava açıldı. CNBC’nin haberine göre dava konusu, Nexo’nun ABD vatandaşlarında menkul kıymet kaydı yaptırmadan gelir getiren kripto ürünleri sunması. Dava, Kaliforniya, Kentucky, New York, Maryland, Oklahoma, Güney Carolina, Washington ve Vermont'un eyalet düzenleyicileri tarafından açıldı. Nexo, ayrıca kripto ürünlerini tanıtırken yatırım ürünlerinin lisanslı ve kayıtlı bir platform aracılığıyla sunulduğu gibi yanıltıcı bilgiler kullandığı konusunda da suçlanıyor.

⦁ Voyager Digital varlıklarının iki hafta süren açık artırma süreci sonuçlandı. Yapılan açıklamaya göre FTX, 1,42 milyar dolarlık en yüksek teklifi veren şirket olarak açık artırmayı kazandı. Temmuz ayında iflas başvurusunda bulunan Voyager Digital’in tüm kripto varlıkları gelecekteki ulaşabileceği fiyat göz önüne alınarak fiyatlandı. Mevcut piyasa değerine göre varlıkların güncel değerinin 1,31 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Varlıklarla ilgili yapılan açıklamada, Voyager’ın Three Arrows Capital (3AC) alacakları da satışla birlikte temlik edilmiş oldu. Kripto piyasası açısından olumlu olarak yorumlanabilecek bu gelişmenin ardından piyasalarda da bir sıçrama gerçekleşti. FTX’nin yerel tokeni FTT, açıklama sonrasında son 24 saatte yüzde 8’e yakın değer artışıyla 25 dolar sınırına ulaştı. Bugün doların yükselişe geçmesinin ardından düşüş seyrine giren kripto para piyasaları, FTT'yi de etkiledi. Token yazının hazırlandığı esnada son 24 saatte, yüzde 8'lik düşüşle, 22,93 dolardan alıcı buluyor.

⦁ ABD merkezli dev medya şirketi Disney, medya sektöründeki liderliğini blockchain teknolojisi alanında da devam ettirmek istediği anlamına gelecek bir duyuru paylaştı. Marvel, Lifetime, National Geographic, 21st Century Fox gibi büyük medya markalarına sahip olan Disney, kripto para sektörüne dahil olma adımları içeren yeni bir gelişmeyle dikkatleri üzerine çekti. Walt Disney, bu kapsamda yayımladığı bir iş ilanında “deneyimli bir şirket avukatı” başlığı altında bir personel aradığını açıkladı. İş ilanının detayları incelendiğinde, şirketin, kripto para alanına yoğun şekilde girmeye hazırlandığı algısı oluştu. Disney kariyer web sitesinde kısa süre önce yayımlanan ilana göre, şirket, NFT’ler, Metaverse, blok zinciri ve DeFi alanlarında çalışmak üzere bir “baş hukuk müşaviri” alacağını belirtti.

Yatırım kararınızı kendiniz alınız!