Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789

Anagold'da üst yönetime yeni atama...

ABD merkezli SSR Mining, Erzincan'ın İliç ilçesinde işletilen altın madeninde çevreye yayılan tonlarca siyanürün izlerini silmek için yeni bir hamle daha yaptı. Siyanür sızıntısının ardından Anagold Madencilik'in Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burhanettin Şahin görevden alınmıştı. Anagold'un Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Ahmet İlker Doğan getirildi.

Olcay Aydilek

ANKARA- ABD merkezli SSR Mining, Erzincan'ın İliç ilçesinde işletilen altın madeninde çevreye yayılan tonlarca siyanürün izlerini silmek için yeni bir hamle daha yaptı. Siyanür sızıntısının ardından Anagold Madencilik'in Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burhanettin Şahin görevden alınmıştı. Anagold'un Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Ahmet İlker Doğan getirildi. Başkan vekilliğini Çalık Enerji ve Anagold Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Aksoy sürdürecek. Operasyon Direktörlüğü'ne de İliç'te yerleşik Kenan Özdemir atandı. Siyanür sızıntısı nedeniyle faaliyetleri durdurulan Anagold'un, bu ay sonunda altın üretimine yeniden başlamak üzere girişimlerini sürdürdüğü belirtiliyor. 

Erzincan İliç’te, 21 Haziran'da ABD-Çalık Holding ortaklığındaki Anagold Madencilik'in altın madeninde kullanılan siyanürü taşıyan boru patladı. Olayda, 20 ton siyanürlü su, Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç Barajı’na karıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sızıntının duyulmasının ardından altın madeninin faaliyetini durdurdu. Bakanlık, "İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin faaliyet göstermesine izin verilmeyecektir" açıklamasını yaptı.

Yerelden yönetici hamlesi

ABD merkezli SSR Mining, Anagold Madencilik'in Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şahin'i kısa süre önce görevden aldı. Şahin'le birlikte bazı yöneticilerin de görevine son verildi. 

ABD merkezli SSR Mining ve Çalık Grubu'na bağlı Lidya Madencilik ortaklığındaki Anagold Madencilik'in yeni yönetimi belli oldu. Anagold'un Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Ahmet İlker Doğan getirildi. Başkan vekilliğini Çalık Enerji ve Anagold Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Aksoy sürdürecek. Operasyon Direktörlüğüne de İliç'te yerleşik Kenan Özdemir atandı. Anagold'un, kısa süre içinde genel müdür ataması da yapması bekleniyor. 

Yeniden faaliyet ne zaman?

Sektör kaynakları, Anagold Madencilik'in, Çevre Bakanlığı'nın öngördüğü “iyileştirme” çalışmalarını tamamladığını, yeniden faaliyete geçmek için başvurusunu yaptığını söyledi. 

Anagold'un, bu ay sonunda altın üretimine başlamayı hedeflediği belirtiliyor.


Anagold'dan açıklama...

Anagold, haberimizle ilgili şu açıklamayı yaptı:

"21 Haziran 2022 tarihinde meydana gelen çevre olayı sonucunda, maden sahası içinde bulunan yığın liç sahasındaki boru hattındaki bir bağlantı noktasının (flanşın) ayrılmasıyla bir döküntü meydana geldi. Olay neticesinde içerisinde 8 kilogram siyanür bulunan 20 tona yakın seyreltilmiş siyanür solüsyonu, maden alanı içindeki maden ulaşım yoluna aktı. Boru hattında basıncın düşmesi ve güvenlik ve kontrol sistemimizin devreye girmesiyle, uzman ekiplerimiz saha kontrollerini gerçekleştirerek durumu tespit ettiler ve hemen sonrasında uygulanması gereken yöntemlerle olaydan etkilenen alana müdahale ederek alanın tamamen temizlenmesini sağladılar. Bu kapsamda döküntünün olduğu bölgedeki malzeme sıyrılarak yığın liç alanına taşındı ve olası bir kirliliğe karşı bölge hipoklorit ile nötralize edildi. Dolayısıyla doğaya herhangi bir siyanür karışması söz konusu değildir.

Çevre olayının yaşandığı yer ile Fırat Nehri arasında herhangi bağlantı olmadığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tespit edilip tutanak altına alınmıştır. Ulusal ve uluslararası madencilik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatları ve standartları kapsamında her türlü tedbirin uygulandığı Çöpler Madeni İşletmemiz, bölge halkı ve doğal yaşam için herhangi bir tehdit oluşturmamaktadır."