Afyonkarahisar’daki 2.600 yıllık anıtın gizemi çözüldü
Afyonkarahisar’daki 2.600 yıllık anıtın gizemi çözüldü
Tarihin bilinen en eski alfabesi
Tarihin bilinen en eski alfabesi
Gevaş İlçe Halk Kütüphanesi hizmete sunuldu
Gevaş İlçe Halk Kütüphanesi hizmete sunuldu
Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı
Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı
123456789
Afyonkarahisar’daki 2.600 yıllık anıtın gizemi çözüldü
Afyonkarahisar’daki 2.600 yıllık anıtın gizemi çözüldü
Tarihin bilinen en eski alfabesi
Tarihin bilinen en eski alfabesi
Gevaş İlçe Halk Kütüphanesi hizmete sunuldu
Gevaş İlçe Halk Kütüphanesi hizmete sunuldu
Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı
Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı
123456789

Açlık sınırı asgari ücreti geçti

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin (BİSAM) açıkladığı verilere göre, ocak ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 8 bin 782 TL'ye, yoksulluk sınırı da 30 bin 379 TL’ye yükseldi.

Haber Merkezi

ANKARA- Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin (BİSAM) açıkladığı verilere göre, ocak ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 8 bin 782 TL'ye, yoksulluk sınırı da 30 bin 379 TL’ye yükseldi.

BİSAM'ın ocak ayına ilişkin Açlık ve Yoksulluk Sınırı Dönem Raporu bugün yayınlandı. Buna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı, ocak ayı için 8 bin 782 liraya ulaştı. Bu harcama tutarının, sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar olduğu belirtildi. Açlık sınırı üzerinden hane halkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 30 bin 379 TL oldu.

EN YÜKSEK MALİYET SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE

Günlük harcamalarda ocakta en yüksek maliyet grubunu, süt ve süt ürünleri grubu 106 liralık harcama gereksinimi ile oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 41,76 lira oldu. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı da 47 liraya ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 23,4 liraya ulaşırken katı yağ ve sıvı yağ ise 19 liralık masraf yapılması gereken ürün grupları oldu. Yumurta için 6,9 TL; şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 8,8 lira harcama yapılması gerektiği aktarıldı.

Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünleri, yüzde 36,1 ile en yüksek paya sahip oldu. Et, yumurta ve kuru baklagil grubunun payı, yüzde 24,5 ile ikinci sırada yer aldı.

Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 19 iken ekmek, makarna vb. için ise pay, yüzde 11 olarak açıklandı. Diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 9,4 oldu.