Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789
Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789

ABD ara seçimleri kripto dünyasını nasıl etkileyecek?

8 Kasım kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- ABD’de bugün gerçekleşecek ara seçimlerden çıkacak sonuçların, kripto para sektörünü ve finans piyasalarını derinden etkilemesi bekleniyor. ABD ara seçimlerinde beklentiler doğrultusunda bir sonucun alınması halinde, Demokrat Parti, Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğunu kaybedecek. Cumhuriyetçilerin ara seçimleri kazanması durumunda, lider kripto para birimi Bitcoin başta olmak üzere, tüm riskli varlıklardaki alım iştahının artış gösterebileceği tahmin ediliyor. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

The Open Network (TON) yüzde 3’lük artışla fiyatı en çok yükselen, Solana (SOL) yüzde 18,7’lik düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 378 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, 1,016 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 112 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 359 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 183 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 80,71'lik kısmını long (uzun) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Ethereum’da (ETH) gerçekleşti.

⦁ ABD’de bugün gerçekleştirilecek ara seçimlerden çıkacak sonuçların, kripto para sektörünü ve finans piyasalarını derinden etkilemesi bekleniyor. ABD ara seçimlerinde beklentiler doğrultusunda bir sonucun alınması halinde, Demokrat Parti, Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğunu kaybedecek. Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, yapılacak seçimler hakkında resmi Twitter hesabı üzerinden şu sözleri aktardı: "2 gün önce: Dolar endeksinin (DXY) düşmeden önce bir rekor denemesi daha yapabileceğini söylemiştim. (120’li seviye). Yarınki ABD seçimlerini Cumhuriyetçilerin kazanması (Demokratların senatoyu kaybetmesi), dolar endeksi tahminimi değiştirir. Rekor ihtimali sıfırlanmaz ama zayıflar. Demokrat-Cumhuriyetçi ayrımına yüzlerce örnek yazılabilir. Ancak Demokratların düşük gelirli oy verenleri (Siyahiler, Ohio’lu işçiler) enflasyondan en fazla etkilenen grup. O yüzden Demokratların enflasyonla mücadelede daha şahin olacakları kesin. Yukarıdaki yorumum bununla ilgili.” Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğu kazanması halinde ABD dolar endeksi (DXY) için yükseliş tahmininin zayıflayacağını aktaran Demirtaş, birçok kripto para yatırımcısının dikkatini üzerine çekti. Cumhuriyetçilerin ara seçimleri kazanması durumunda lider kripto para birimi Bitcoin başta olmak üzere, tüm riskli varlıklardaki alım iştahı artış gösterebilir.

⦁ Büyük çöküş öngörüsünün gerçekleşmesiyle tanınan ve yakından takip edilen kripto para analisti ve trader’ı Capo, iki popüler altcoin için yatırımcıları ve trader’ları uyardı. Capo olarak bilinen anonim kripto para analisti, 585 binden fazla Twitter takipçisine kripto para piyasasında klasik bir boğa tuzağı oluştuğunu söyledi. Analist, fiyatlardaki son sıçramayla birlikte çoğu yatırımcının ağır bir düzeltmeye hazırlıksız yakalanacağını belirtti. Analistin de işaret ettiği gibi birçok yatırımcı ve trader, özellikle Google Cloud’un doğrulayıcı olma kararının ardından Solana‘da (SOL) yükseliş bekleyen tarafa geçerken, Capo akıllı sözleşme platformunun 30 dolar civarında yükseliş trend desteğini zorlayacağına inandığı için SOL’da önemli bir düşüş hedefliyor. Analistin SOL‘da beklediği düşüş için ana hedefleri, 17 dolar ila 19 dolar. Capo, ayrıca hafta sonu yüzde 15’in üzerinde sürpriz bir yükselişle 22 dolardan 25 dolara çıkan FTX Token (FTT) için de düşüş bekliyor. Analist FTT için şunları söyledi: "Bugünkü FTT rallisi şimdiye kadar gördüğüm en büyük boğa tuzaklarından biri. 10 doların altı geliyor." Capo’ya göre FTT, mevcut fiyatlardan yüzde 60 daha uzakta olan 8,50 dolar seviyesine ulaşana kadar anlamlı bir talep görmeyecek.


⦁ Geçtiğimiz ay iflas koruması isteyebileceği uyarısında bulunan Bitcoin madencilik şirketi Core Scientific, yılın başlarında 8 binden fazla olan Bitcoin’lerinin ekim ayı itibarıyla 62’ye düştüğünü açıkladı. Bitcoin madencilik şirketi Core Scientific, ülkenin çeşitli eyaletlerinde 243 binden fazla cihazla ABD’deki açık ara en büyük Bitcoin madenciliği operasyonunu yürütüyor. Bu operasyonlar, işlem verilerini doğrulamak ve blok zincirinin bütünlüğünü korumak için şu anda tüm Bitcoin ağında kullanılabilen toplam bilgi işlem gücünün yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Faaliyet raporuna göre Core Scientific, ekim ayında ortalama 19 bin 639 dolar fiyatla 2 bin 285 Bitcoin sattı ve bu satışlardan elde edilen toplam kâr yaklaşık 44,8 milyon dolar oldu. Söz konusu dönem için piyasa değeri yaklaşık 1,24 milyon dolar olan 62 Bitcoin’e ek olarak, şirketin 32 milyon doların üzerinde de nakdi vardı.

⦁ Eski Goldman Sachs yöneticisi Raoul Pal, düşüş trendini kırdıktan sonra lider akıllı sözleşme platformu olan Ethereum’un güçlü bir yükseliş teknik modeli oluşturduğunu ileri sürdü. Global Macro Investor bülteninde Raoul Pal, piyasa değerine göre dünyanın en büyük ikinci kripto para biriminin bir cup-and-handle modeli oluşturabileceğini belirtti. Grafiklerindeki model, Ethereum’un fiyat konsolidasyonunu ardından bir kırılmayla yükselişe devam edeceğinin bir işareti olabilir. Ayrıca analist bu duruma günlük DeMark sıralı geri sayım analizinin de destek verdiğini öne sürerek açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: "Ethereum’un günlük grafikleri son derece yapıcı görünüyor. Şu anda düşüş trendini kırıyoruz. Ayrıca ters bir baş-omuz var ve sağ omuz önceki direncin hemen üzerinde oluşuyor. Gün içinde işlemde olan günlük bir DeMark sıralı geri sayım var. Son olarak 2 bin dolara yakın biraz daha yüksek bir MASSIVE fincan ve kulp oluşuyor gibi görünüyor. Tüm bunlar kripto para biriminde güçlü bir yükselişin sinyali olabilir."


⦁ Türk kripto para yatırımcılarının yakından takip ettiği fenomen Paradator takma isimli Enes Turan, kripto para sektörünü kurumsal yatırımcıların kontrol etmediğine dair bir paylaşımda bulundu. Paradotor’a göre, kripto para sektörünü kurumsal yatırımcılardan çok borsaların ticaret botları kontrol ediyor: "Kripto piyasasında fiyatları yükselten veya düşüren küçük, büyük, kurumsal yatırımcılar değil. Borsaların yapay zekâyla çalışan tahta botları her şeyi kontrol ediyor. Asıl balina onlar. Kripto piyasasında yatırımcıların yüzde 90’ı kaybetmek zorunda. Eğer balinalar (borsalar) bu hesabı böyle yapmazsa risk alıp paralarını bu işe sokmazlar ve devasa yükselişler olmaz. Herkes bilinçli olursa iş yürümez. Unutmayın boğada her kazanan ortalama 10 kişiyi sisteme sokuyor."

⦁ Geçen yılki Bitcoin çöküşündeki isabetli tahminiyle öne çıkan stratejist, BTC’nin mevcut ayı piyasasında taban seviye oluşturma sürecinde olduğunu düşünüyor. Sektörde Dave the Wave olarak bilinen analist, 129 bin 400 Twitter takipçisine Bitcoin‘in günlük grafikte klasik bir geri dönüş modeli oluşturduğunu söylüyor. Azalan volatiliteye dikkat çeken analist, konsolidasyon sürecinin devam edeceğini iddia ediyor. Uzmana göre, Bitcoin hâlâ birikim sürecinde ve uzun vadeli yatırımcılarda hodl sürecinin devam etmesi büyük önem teşkil ediyor. Stratejist grafiğine dayanarak, BTC’de dip seviyenin 18 bin dolar civarında olduğunu ve mevcut modelde BTC’nin 25 bin dolara ulaşabileceğini ifade etti.

Yatırım kararınızı kendiniz alınız!