Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789

Veliler ilk kez indirim istiyor

Ankara Umum Servis Aracı İşletmecileri Odası Başkan Vekili Aktürk, bu yıl velilerin çocuklarını servise vermemek için evlerine yakın okula gönderdiğine dikkat çekerek, "Veliler fiyatlara tepki gösteriyor. Hemen hemen her veliyle pazarlık yapıyoruz. 'Ücreti tam ödeyeyim' diyen veli kalmamış. Eskiden veliler, 'Çocuğuma daha fazla ilgi gösterin' diye bahşiş verirlerdi. Bu sene istediğimiz parayı alamıyoruz ve ilk kez indirim talebiyle karşılaşıyoruz” dedi.

İleyda Özmen

ANKARA- Yeni eğitim-öğretim döneminde kırtasiyeden kıyafete, kantin ürünlerinden yemekhane ücretlerine kadar her alanda karşılaştıkları masraflar, velilerin bütçesini zorladı. Okulların açılmasıyla birlikte servis ücretleri de gündeme geldi. Bu yıl Ankara'da okul servislerine yüzde 30 zam yapıldı. Bununla birlikte servisçiler bekledikleri kayıt sayısına ulaşamadı. Ankara Umum Servis Aracı İşletmecileri Odası Başkan Vekili İlyas Aktürk, bu yıl velilerin çocuklarını servise vermemek için evlerine yakın okula gönderdiğine dikkat çekerek, "Veliler fiyatlara tepki gösteriyor. İndirim ve pazarlık talep eden veli sayısı arttı. Hemen hemen her veliyle pazarlık yapıyoruz. 'Ücreti tam ödeyeyim' diyen veli kalmamış. Eskiden veliler, 'Çocuğuma daha fazla ilgi gösterin' diye bahşiş verirlerdi. Bu sene istediğimiz parayı alamıyoruz ve ilk kez indirim talebiyle karşılaşıyoruz” dedi.

Ankara Umum Servis Aracı İşletmecileri Odası Başkan Vekili Aktürk, okul servislerindeki yeni dönemi ve denetimlerde kesilen cezaların nedenini GAZETE DURUM'a şöyle anlattı:

Servislerde dolu koltuk sayısı azaldı: Okullar açıldı servisçiler olarak umduğumuzu bulamadık. İki gündür bizim daha önceki yıllarda taşıdığımız ve beklediğimiz sayılara ulaşamadık maalesef. Servis kullanan öğrenci sayısı azaldı. Bu, hayat pahalılığı ve mazot zamlarından kaynaklanıyor diyebilirim. Sabahtan akşama kadar yaptığım kilometreden dolayı, aldığımız ücretin yüzde 60-70'i mazota gittikten sonra bize bir şey kalmıyor. Bunun ayrıca kaskosu, sigortası, bakımı var. Veliler de haklı. Ankara'da en yakın mesafe 566 lira. Velililer ilkokula giden çocuğuna 700-800 lira servis ücreti veriyor. Çoğu veli merkezdeki okula çocuğunu göndermiyor. Bu sene öğrenciler mahalle okullarına kayıt yaptırmış. Okulların önündeki yoğunluk genellikle mahalle okullarında görülüyor. Servis olmadan gidilemeyen okullarda öğrenci yok. Örneğin Ankara'da Mamak'ta, Keçiören'de okulların önü kalabalık ama merkez yerlerden biri olan Çankaya'da aynı yoğunluk yok. Servis taşımacılığı merkez yerlerde yapılıyordu zaten. Bu yıl veliler çocuklarını servise vermemek için yakın okula gönderiyor. Servisleri bırakın, uzak okullarda ve özel okullarda da öğrenci yok. Servis araçlarımız ortalama 19 kişilik oluyor. Bu sene 19 kişilik bir serviste 13-14 koltuk doldu. Geçen yıl ve pandemiden önce servis araçlarımızda koltukların hepsi dolu olurdu. Bu sene Allah yardımcımız olsun, durumumuz pek de iç açıcı değil.

Veli bahşiş vermiyor, indirim istiyor: Veliler servis ücretlerine tepki gösteriyor. İndirim ve pazarlık talep eden veli sayısı çok arttı. Hemen hemen her veliyle pazarlık yapıyoruz. "Ücreti tam ödeyeyim" diyen veli kalmamış. Eskiden veliler, "Çocuğuma daha fazla ilgi gösterin" diye bahşiş verirlerdi. Bu sene istediğimiz parayı alamıyoruz ve ilk kez indirim talebiyle karşılaşıyoruz.

En çok ceza “bakım onarım kâğıdı” için geliyor: Okul servislerinde trafik polisleri, zabıtalar ve jandarma ekipleri tarafından denetlemeler başladı. Denetlemelerde servis şoförlerinin belgeleri, aracın bakım kâğıtları, muayenesi, sigortası kontrol ediliyor. En çok servis rehberi ve kemerlere bakıyorlar. İki gündür servis şoförleri en çok, bakım onarım kâğıdını doldurmadıkları için ceza alıyor. Esnafa sosyal medya üzerinden duyurduk, bu konuya daha çok dikkat edecekler. Serviste bulunan rehberlerin halk eğitimlerinden rehber personel sertifikası alması zorunlu. Denetim birimleri bunun kontrolünü de yapıyor.