ANKARA- Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı tarafından düzenlenen "Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA-2022) Raporu" yayınlandı. Raporda, Türkiye’de üniversite öğrencilerinin genel memnuniyetinin, düşük seviyeyi belirten “D” seviyesinde olduğu ortaya çıktı. Ankete katılan 199 üniversitenin sadece 22'si öğrencilerin beklentisini üst düzeyde karşıladı. Öğrencilerin üniversitelerinden memnuniyetlerinde geçmiş yıllara göre düşüş yaşanırken, Abdullah Gül Üniversitesi'nin genel memnuniyette ilk sıraya yerleşmesi dikkat çekti. Yükseköğretim Kurumu (YÖK), eğitim-öğretim süreçlerine duyarsız bulunurken, YÖK'ün Ulusal Tez Merkezi ise öğrencileri memnun etti.
Türkiye’de üniversite öğrencilerinin deneyimlerini ve memnuniyetlerini anlama, öğrenci deneyimini zenginleştirme ve daha öğrenci merkezli olma doğrultusunda üniversitelere yol gösterici olma amacıyla yapılan araştırma, 126 devlet ve 73 vakıf üniversiteden 47 bin 682 lisans öğrencisiyle yürütüldü. Araştırmada, üniversite rektörleri değerlendirmeye tabi tutulurken, ikinci bölümde YÖK öğrenciler tarafından değerlendirildi.
Genel memnuniyet düşük
Araştırmada, öğrencilerin memnuniyeti; “öğrenim deneyiminin tatminkârlığı”, “yerleşke ve yaşamının doyuruculuğu”, “akademik destek ve ilgi”, “kurumun yönetim ve işleyişinden memnuniyet”, “öğrenme imkân ve kaynaklarının zenginliği”, “kişisel gelişim ve kariyer desteği” alanlarındaki sorularla ölçüldü. Rapora göre hem devlet hem de vakıf üniversiteleri, bu alanların tamamında ve genel memnuniyette “D” seviyesinde tatmin edici bulundu. Öğrencilerin gözünde en problemli alan, “kurumun yönetim ve işleyişinden memnuniyet” olarak belirlendi.
Raporda yer alan verilere göre, 199 üniversitenin sadece 8’i “A+”, 14’ü ise “A” seviyesinde öğrencilerinin beklentilerini üst düzeyde karşılayabildi. Bu üniversiteler, öğrenciler ve veliler açısından "gelecek kaygısının az olduğu ve eğitim kalitesinin beklentilerin üzerinde karşılandığı mutlu bir üniversite kültürü" ile öne çıktı. “A+” seviyesinde 3 devlet üniversitesi, 5 vakıf üniversitesi bulunurken “D” seviyesinde 28'i devlet, 8'i vakıf olmak üzere 36 üniversite; “FF” seviyesinde 53'ü devlet, 33'ü vakıf olmak üzere üniversite 86 üniversite yer aldı.
Abdullah Gül Üniversitesi 1. sırada
Üniversitelerin çeşitli konularda değerlendirildiği genel memnuniyette ilk 10'da sırasıyla; Abdullah Gül Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, MEF Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, ve Acıbadem Üniversitesi yer aldı. Abdullah Gül Üniversitesi, “öğrenim deneyiminin tatminkârlığı”, “akademik destek ve ilgi”, “kurumun yönetim ve işleyişinden memnuniyet” alanlarında ilk sırada bulunurken; “yerleşke ve yaşamının doyuruculuğu” alanında Yeditepe Üniversitesinin, “öğrenme imkân ve kaynaklarının zenginliği” alanında Bilkent Üniversitesinin, “kişisel gelişim ve kariyer desteği” alanında Sabancı Üniversitesinin birinci sırada olduğu gözlendi.
YÖK'ten memnuniyette bir yıl içinde dramatik değişiklik
Araştırma kapsamında öğrencilere, YÖK'ü değerlendirmeleri amacıyla "kurumun yönetim ve işleyişinden memnuniyet", "öğrencilere destek ve ilgi", "eğitim-öğretim süreçlerine ilişkin duyarlık" ve "Ulusal Tez Merkezi ve YÖK dersleri platformundan memnuniyet" olmak üzere dört alanda çeşitli sorular yöneltildi. YÖK değerlendirmelerinde en düşük değerlendirme 100 üzerinden 56 puan ile "eğitim-öğretim süreçlerine duyarlılık"; en yüksek değerlendirme ise 91 puan ile "YÖK Ulusal Tez Merkezinden memnuniyet" alanı oldu. Rapora göre, 2020-2022 karşılaştırmalı sonuçları incelendiğinde 2022 yılında YÖK'ten memnuniyet, bir yıl içinde dramatik olarak değişti. Bu durumun temel nedeni, geçen yıl YÖK Başkanlığı'nda yapılan değişiklik ve yeni ekibin öğrencilerle etkili bir iletişim kuramaması olarak gösterildi. Ayrıca raporda, YÖK'ün öğrenci dostu olmayı öncelik olmaktan çıkardığı kaydedildi.
3 rektöre altın ödül
Araştırmanın ikinci ayağında, öğrenciler öğrenim gördükleri üniversitenin rektörünü değerlendirdi. Buna göre, en yüksek skoru alan 3 rektör altın ödüle, 4 rektör gümüş ödüle, 5 rektör ise bronz ödüle layık bulundu. Altın ödül alan rektörler, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz oldu. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman ve Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Yılmaz gümüş ödül aldı. Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu da bronz ödüle layık görüldü.
Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması 2022 raporunu incelemek için: https://www.uniar.net/_files/ugd/779fe1_5d660b5f472e4e1ab70623097c2ff856.pdf
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply