ANKARA- Türkiye'den her yıl 50-55 bini aşkın öğrenci yükseköğrenim için yurt dışına gidiyor. En çok tercih edilen ülkeler arasında ise Almanya ve İngiltere geliyor. "Yurt dışı eğitim" dosyasının "Adım adım yurt dışı" başlıklı ilk yazı dizisinde bu ülkelere gitmeden önce neler yapılması gerektiğini anlattık. Yazı dizimizin ikinci kısmında yurt dışına gittikten sonra neler yapılması gerektiği konusunu Eğitim Uzmanı Kerem Öziş ile ayrıntılı bir şekilde işledik. Yurt dışına gittikten sonra ilk iki ayın çok önemli olduğunu belirten Öziş, yurt dışında ilk yapılacak şeyin, kalacak yer ayarlamak olduğunu vurguladı.
Sekiz farklı ülkede ofisi bulunan tek Türkiye merkezli yurt dışı eğitim acentesinin sahibi olan Öziş, hedeflenen ülkeye ulaşan öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:
Kalacak yer önceden ayarlanmalı: Öğrenciler gidecekleri ülke ve şehir ile ilgili ön araştırmaları iyi yapmalı. Böylece daha az yabancılık çekeceklerdir. Yurt dışına gittikten sonra ilk iki ay çok önemli. İlk olarak yapmanız gereken şey kalacak yeri önceden ayarlamadıysanız hemen bunu ayarlamak.
Kaçak bir şekilde çalışılmamalı: Yasal çalışma izni bulunmuyorsa kesinlikle kaçak şekilde çalışmamak gerekiyor. Dil eğitimi için veya kısa öğrenci vizesiyle yurt dışına çıkan kişilerin yurt dışında çalışma hakkı olmuyor. Biz de öğrencilere bu konuda yardımcı olamıyoruz. Eğer çalışırlarsa kaçak şekilde çalışmış olurlar. Yakalanırlarsa da 10 yıl o ülkeye girme yasağı konuluyor. Bunlar önemli faktörlerdir. Dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca sağlık ve polis başta olmak üzere bütün önemli telefon numaraları mutlaka öğrenilmeli.
Aileyle günde en az bir kez görüşülmeli: Aileyle her gün en az bir defa iletişimde olunması gerekiyor. Öğrenci, arkadaş ve aile çevresi geride bırakılarak yeni bir maceraya atıldığı için kendini kötü hissetmemek adına yakınlarıyla iletişimi koparmamalı. Öğrencinin hangi amaçla gittiğini hiçbir şekilde unutmaması, geri dönmek ya da kalmak için doğru zamanda karar vermesi gerekiyor. Vazgeçmeden önce iyi düşünülmesi lazım çünkü yurt dışında bulunmak bir kişiye vizyon katıyor.
Suça ve olaya dâhil olunmamalı: Yurt dışında herhangi bir suça ve olaya kesinlikle dâhil olunmaması gerekiyor. Bir kavga olduğunda ayırmak için araya girilmemeli. Bu çok önemli çünkü kişiyi şahit gösterebilirler. Ayrıca şunu da gördük: Kişi kavgayı ayırmaya gidip kavgaya dâhil olabiliyor. Yurt dışında belirli yerlerde belirli kurallar var mesela İngiltere'de ilk fiziki teması yapan kişi suçludur. Bu yüzden sözlü tartışma daha çok görülür. Bu yüzden gidilen ülkenin kurallarını iyi bilerek bu kurallara uyulması gerekiyor.
Yerel lezzetler denenmeli: "Özlenen Türk yemekleri nerede bulunur, nerelere gidilir?" gibi soruların en iyi cevabı, o ülkede yasamış olan bir eğitim danışmanından öğreniliyor. Ülkelerin yerel lezzetleri kesinlikle denenmeli. Yurt dışında eğitim kişiye vizyon kattığı gibi kişisel gelişimi de çok olumlu yönde geliştirir. Öğrenci bu sayede bir dünya insani olabilir ve uluslararası şirketlerde daha kolay çalışma şansı yakalayabilir.
Yurt Dışı Eğitim Uzmanı Kerem Öziş
Yarın: Yazı dizimizin üçüncü bölümünde yurt dışı tecrübesi olan bir öğrenciyle söyleşimiz yer alacak.
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply