Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789

Beslenme çantasında neler olmalı?

Diyetisyen Rıdvan Arslan, anne ve babalara çocuklarının sağlıklı ve yeterli beslenmeleri için hazırlayacakları beslenme çantası konusunda önerilerde bulundu. Arslan, “Beslenme çantalarında en az bir porsiyon süt grubu ve sebze, ara öğün için mutlaka bir porsiyon taze meyveye yer verin. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekleri kullanın” dedi.

İleyda Özmen

ANKARA- Diyetisyen Rıdvan Arslan, okullar için geri sayımın başladığı bu dönemde anne ve babalara çocuklarının sağlıklı ve yeterli beslenmeleri  için "altın" değerinde önerilerde bulundu. Yoğun kokuya neden olan besinlere beslenme çantalarında yer verilmemesini özellikle isteyen Arslan, "Süt, yoğurt veya ayran içeriğindeki kalsiyumdan dolayı kemik ve diş gelişimini destekler. Beslenme çantalarında en az 1 porsiyon süt grubu yer almalıdır. Sebze tüketimini de bu dönemde aşılamak oldukça önemlidir" diye konuştu. Su tüketiminin önemine işaret eden Arslan, "Çocuklarınızın mutlaka su içme alışkanlığı edinmesini sağlayın. Mataralarından su eksik olmasın"  dedi.  

Diyetisyen Arslan, GAZETE DURUM'a yaptığı açıklamada, anne ve babalara çocuklarının beslenme çantası hazırlarken dikkat etmesi gerekenler hakkında şunları söyledi:

Su eksik olmasın: Mutlaka su içme alışkanlığı edinmesini sağlayın. Mataralarından su eksik olmasın. Suyun önemini anlatın. Eğer suyun tadını sevmiyorlarsa, suyu ilk aşamada içerisine kuru veya taze meyveler atıp aromalandırabilirsiniz. Beslenme çantalarını hazırlarken mutlaka fikirlerini alın. Sağlıklı alternatiflerle onlara yol gösterin. Sevmedikleri besinleri farklı şekillerde hazırlayarak tatmaları için onlara sunun.

Yoğun kokulu besinler: Yoğun kokuya neden olan besinlere beslenme çantalarında yer vermeyin. Süt, yoğurt veya ayran içeriğindeki kalsiyumdan dolayı kemik ve diş gelişimini destekler. Beslenme çantalarında en az 1 porsiyon süt grubu yer almalıdır.

Sebze önemli: Sebze tüketimini bu dönemde aşılamak oldukça önemlidir. Farklı sebzeleri tatmalarını sağlayın, gerekirse sebzeleri pişirirken çocuklarınızdan yardım alın. En az 1 porsiyon sebzeye beslenme çantalarında yer verin. Sebze yemeği dışında sebze tüketimlerini desteklemek için, salatalık, havuç veya turp gibi sebzeleri öğünlerin yanına farklı şekillerde kesip koyabilirsiniz.

Kırmızı et: Tavuk ve kırmızı et, protein ve demir içeriği yüksek hayvansal besinlerdir. Farklı yöntemlerle hazırlayarak beslenme çantalarında mutlaka yer verin. Tavuk göğsünü sürekli ızgara yapmak yerine haşladıktan sonra baharat ilave ederek tavuk köftesi yapabilirsiniz.

Ekmek seçimine dikkat: Sandviç hem pratik hem de doyurucu bir seçenektir. Sandviçleri çeşitlendirin. Peynirli, yumurtalı, köfteli veya tavuklu alternatifleriyle sandviçleri günden güne çeşitlendirebilirsiniz. Sandviçlerde sebze tüketimini desteklemek için marul, kırmızı biber, roka gibi sebzeleri ilave edin. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekleri kullanın.

Meyveyi unutmayın: Ara öğün için mutlaka 1 porsiyon taze meyveye yer verin. Meyvelerin çeşitli olmasına dikkat edin. Sürekli elma yerine şeftali, kiraz, kayısı gibi yaz meyvelerine de yer verin. Farklı renkteki meyveler ile çocuğunuzun bağışıklık sistemine destek olabilirsiniz. Meyveleri iyice yıkayarak beslenme çantalarına yerleştirin. Meyve tüketmeyi sevmiyorsa, meyve ve sütü blenderdan geçirip öyle tüketmelerini sağlayabilirsiniz. 1 avuç kuruyemişi beslenme çantalarından eksik etmeyin.

Besinleri pişirirken dikkat edilmesi gerekenler: Besinleri hazırlarken sağlıklı pişirme yöntemlerine başvurun. Mesela patatesi kızartmak yerine fırınlayabilirsiniz veya sebzeleri kızartmak yerine buharda pişirebilirsiniz. Simit, poğaça, kek ve börek gibi hamur işlerinin tüketim sıklığı hakkında onlarla anlaşma yapabilirsiniz. Kek veya poğaça gibi hamur işlerini yaparken sağlıklı tariflerden yararlanabilirsiniz. 

Birey olduğunu unutmayın: Çocuklarınızın birey olduğunu unutmayın. Besin seçimlerinde onları yönlendirin. Doğruyu ve yanlışı ayırt etmelerini sağlayın. Onlarla beslenme hakkında bolca sohbet edin. Besinleri tüketmeleri için onlara diretmeyin. 

Etiket okuma alışkanlığı: Çocuklarınıza etiket okuma alışkanlığı edindirin. Mutlaka aldıkları besinin son kullanma tarihine ve besin içeriğine bakmalarını huy edinmelerini sağlayın. Kantinden satılan paketli ürünlerin zararları hakkında çocuklarınıza bilgi verin. Okulda atıştırmaları için onlara evde sağlıklı tarifler ile hazırlanan kek, poğaça veya kurabiye yapabilirsiniz.

Kantinlerde olması gerekenler: Okul kantininde sandviç çeşitleri mutlaka olmalı. Sandviç, hem pratik hem de besin içeriği yönünden zengin bir alternatiftir. Tost genellikle kantinlerin yıldızıdır. Tost seçiminde sucuk ve salam gibi işlenmiş etlerin olmadığı alternatiflere çocuğunuzu yönlendirin. Kantinlerde mutlaka taze veya kuru meyvelere yer verilmelidir. Fakat taze meyvelerin iyice yıkanıp paketlendiğinden emin olunması gerekiyor.  Ev yapımı kek, poğaça veya böreklere okul kantininde yer verilebilir. Ne kadar okulda satılsa da sürekli tüketilmemesi gerektiği çocuklara anlatılmalıdır. Kantinden alınacak en güzel içecekler su, sade süt, ayran veya yüzde 100 meyve suyu etiketine sahip meyve sularıdır.