Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
123456789
Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
123456789

Adım adım yurt dışı...

Ekonomik kriz nedeniyle yurt dışında eğitim görme ve çalışma hayali olan gençlerin sayısı hızla artıyor. Her yıl 50-55 bini aşkın öğrenci yükseköğrenim için yurt dışına giderken en çok tercih edilen ülkeler arasında Almanya ve İngiltere geliyor. Peki bu ülkeler neden daha çok tercih ediliyor? Bu ülkelere nasıl gidilir? Yurt dışı eğitiminde hangi adımları izlemek gerekir?

İleyda Özmen

ANKARA- Ekonomik kriz nedeniyle yurt dışında eğitim görme ve çalışma hayali olan gençlerin sayısı hızla artıyor. Her yıl 50-55 bini aşkın öğrenci yükseköğrenim için yurt dışına giderken en çok tercih edilen ülkeler arasında Almanya ve İngiltere geliyor. Peki bu ülkeler neden daha çok tercih ediliyor? Bu ülkelere nasıl gidilir? Yurt dışı eğitiminde hangi adımları izlemek gerekir? Hazırladığımız "Yurt dışı eğitim" dosyasında uzmanlar ve yurt dışına giden öğrenciler eşliğinde bu konuları ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.  

Eğitim uzmanı Kerem Öziş, yurt dışına eğitim görmek için adım adım hangi maddelerin izlenmesi gerektiğini GAZETE DURUM'a anlattı. 8 farklı ülkede ofisi bulunan tek Türkiye merkezli yurt dışı eğitim acentesi sahibi Öziş, öğrencilere izlenmesi gereken yollarla ilgili şu bilgileri verdi: 

Ülkenin yabancı dilini bilmelisiniz: Öğrencinin yurt dışındaki bir üniversite tarafından kabul alabilmesi için en önemli iki gereksinimi var. Birincisi gideceği ülkenin yabancı dilini biliyor olması. Örneğin öğrenci İngiltere, Amerika, Kanada gibi ülkelere gidiyorsa İngilizce bilmesi gerekiyor. Almanya'da eğitim alacaksa Almanca şartı aranır. Üniversiteler belirli sınavların sonucunu isterler. Ya da bazıları kendi sınavlarına dahil ederler. Öğrenci istenen neticeyi alabilirse üniversiteden olumsuz yanıt almaz.

Not ortalamanız yeterli olmalı: İkinci gereksinim ise not ortalaması. Birçok yabancı üniversite öğrencinin not oranını çok dikkatli bir şekilde test ediyor. Örneğin üniversiteyi dışarda okuyacak bir öğrencinin yüz üzerinden minimum 80 civarında not ortalamasına sahip olması gerekir. Peki 80'in altında not ortalaması olan öğrenci, bir üniversiteye dahil olamaz mı? Tabii ki olabilir. Ama onun üst segmentte olan bir okula giriş yapabilmesi çok zordur. Belki de şu şansı vardır: Ek 1 yıl olarak verilen eğitimi alması gerekebilir. Bu 1 yıllık eğitimde elde ettiği başarılı netice sonrasında iyi olan üniversitelere geçiş yapabilme şansı olabilir.

Yeterli bütçeye sahip olmalı: Unutmamak gerekir ki not ortalaması, İngilizce yeterliliği ne kadar iyi olsa da daha önemli bir detay var: Yeterli bütçe. Yurt dışında döviz bazlı ödeme yapıldığı için öğrencinin maddi durumunun iyi olması gerekiyor. Öğrenciler gidecekleri ülkelerde vize kurallarına tabi kılınıyor ve bu vizelerde temelde aranan en önemli detay, "yaşam masraflarını karşılayabilecek bir bütçenin hali hazırda olup olmadığı". Öğrencinin vize alabilmek için belli miktarda bütçe göstermesi gerekiyor.

Liseden itibaren gidilebilir: Öğrenciler yurt dışına eskiden sadece yüksek lisans için giderdi. Ancak son yıllarda, bize yapılan başvuruları da dikkate aldığımızda, veliler çocuklarını daha lise çağında yurt dışına göndermeye başlıyor. Öğrenciler özellikle lisenin son iki yılında gidiyorlar. Yurt dışında lise çağından itibaren eğitim alarak o ülkenin yükseköğrenim okullarına daha kolay geçiş yapabiliyorlar. Buna rağmen üniversite ve yüksek lisans eğitimi için başvuranlar daha fazla.

İngiltere ve Almanya daha çok tercih ediliyor: Yurt dışına yılda 300'e yakın öğrenci gönderiyoruz. Şirket yapımızdan dolayı daha çok İngiltere için aracı oluyoruz. İkinci olarak Almanya tercih ediliyor. Bundaki başlıca sebep ise eğitim harçlarının çok uygun olması. Dönemlik 500-700 euro gibi ücretler söz konusu. Fakat Almanya'da uygulanan gerek üniversitelerin kabul şartlarındaki zorluk gerekse vize kurallarındaki katı yaklaşım pek çok öğrencinin caymasına da yol açıyor. Ya da çoğu daha baştan başarısız bir netice alıyorlar. Bu ülkeler dışında Malta, Polonya, Macaristan, Çekya gibi ülkelere de giden öğrenciler oluyor. Bunların en büyük avantajı harçların ve yaşam maliyetlerinin uygun olması.

Hangi bölüm isteniyorsa net karar verilmeli: Bir öğrencinin İngiltere'de eğitim için kabul alabilmesi, kesinlikle İngilizce yeterliliğine bağlı. Not ortalaması da aranan standartlarda olmalı. Biz İngiltere'yi düşünen bir öğrenciyle çalışmaya başlarken öncelikle öğrenciyi dinliyoruz ve ne istediğini anlamaya çalışıyoruz. Öğrencinin hangi bölümü istediğine karar vermesi gerekiyor. Bütçesi de göz önüne alınarak en uygun seçenekler değerlendiriliyor. 

Başarı puanı yüksek adaylara burs imkânı var: Yurt dışına gitmek ciddi masrafların altına girmek demek. Aday olan öğrenci başarılıysa devletin ve özel kuruluşların bursları oluyor. Çalıştığımız bazı üniversitelerin bünyesindeki temsilcilerle kurduğumuz ilişkilerden dolayı bazı durumlarda esneklik sağlanmasını, ekstra burs sunulmasını isteyebiliyoruz. Bu yüzden eğitim danışmanlığı önemli. Bazı üniversiteler mülâkat da yapıyor. Bu mülâkatlara iyi hazırlanmak gerekiyor. 

Vize kurallarına dikkat edilmeli: Vize kuralları değişkenlik gösteriyor. Bazı vizelerin belirli kuralları var. Örneğin İngiltere vizesi puan sistemidir. Öğrencinin sunması gereken belirli belgeler ve şartlar mevcuttur. Kişinin sicilinde sorun yoksa yüzde 99 oranında vize alınabiliyor. Yurt dışında yükseköğretim görmenin dışında dil eğitimi için gitmek isteyen çok sayıda öğrenci oluyor. Son zamanlarda yaşanan yurt dışına gidip geri dönmeme ve vize kurallarında uyanıklık yapma durumlarından dolayı vizeler Türkiye'deki öğrencilere karşı biraz daha zorlaştırıldı. Ülkeler “Hesabınızda bu kadar para var nereden geldi?” diye sorar. “Altın sattım koydum”, “Araba sattım” diyerek bunları sahte belgelerle ispatlayanlar olurdu. Artık beyanlar ayrıntılı bir şekilde inceleniyor. Bundan dolayı mesela İrlanda'da 4 haftada çıkan vize artık 18-20 haftada çıkıyor. İnsan ömründen 6 ayı alıp götürüyorlar. Sonrasında da yüksek ihtimalle vizeyi vermiyorlar.

Yarın: Eğitim uzmanı Kerem Öziş ile yurt dışına gittikten sonra neler yapılması gerektiğini ele alacağız.

Yurt dışı Eğitim Uzmanı Kerem Öziş