Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789

Türk sığınmacıların masrafı Almanya'dan

AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı'dan, Schengen vizesi süreçleri açıklaması.

Haber Merkezi

AVRUPA - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, Euronews Türkçe'ye verdiği bir mülakatta son dönemde tartışma konusu olan Türkiye ile Almanya arasında uzlaşıldığı söylenen bir Türk sığınmacılar anlaşmasına dair konuştu ve bu sığınmacıların geri gönderilmesi için gereken meblağın Almanya tarafından karşılanacağını belirtti.

Özellikle son dönemde çok sıkça tartışılan ve karşı taraftan da, Türk tarafından da zıt açıklamalar gelen bir sığınmacılar meselesi var. Her hafta 500 Türk'ün Türkiye'ye geri gönderileceği önünde Alman İçişleri Bakanı'nın ve Nancy Faeser'in yapmış olduğu açıklamalar var fakat Ankara'nın bunu reddettiği iddia hüviyetinde bulduğu belirtiliyor. Acaba ortada heyetler arasında ya da iki devlet arasında bir yanlış anlaşılma mı oldu?

O konuda benim takip ettiğim kadarıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında iltica başvurusu kabul edilmeyenlerin tekrar yurda dönüşünde bir sıkıntı yok. Çift taraflı anlaşıldı. Nancy Faeser birkaç sefer Türkiye'ye geldi. Bizim Dışişlerimiz oraya gitti, gerekli görüşmeleri yaptı. Yalnız sığınmacılarımızın nasıl geleceği konusunda bir ihtilaf vardı diye biliyorum. Biz özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına yakışır, vakar ve onur içerisinde gönderilmesi konusunda ısrarcı olduk.

Onlar başka türlü yollar teklif etmişlerdi basından takip ettiğim kadarıyla ve şu anda da Almanya hükümeti oradaki vatandaşlarımızın normal tarifeli uçaklarla Türkiye'ye iade etme noktasında mutabık kalındı ve Türkiye Cumhuriyeti de zaten bunu kabul etti diye biliyorum ama bir rakam, 500 kişi, 200 kişi, 300 kişi mi - bunlar karşı taraftan telaffuz edildi ama bizim Dışişleri Bakanlığımız bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı.

Peki bu sığınmacıların taşınmasının maliyetini kim üstlenecek?

Orada bizim Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin herhangi bir müdahalesi yok. Alman tarafı göndereceği vatandaşı, Birleşmiş Milletler'den mi alacak, Avrupa Birliği'nden mi alacak, kendisi mi karşılayacak bilmiyorum ama bizden çıkmayacak o maliyet diye biliyorum.

Son dönemde çok yoğun konuşulan konulardan birisi de Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almada yaşadığı zorluklar. Bu sıkıntıların neyden kaynaklandığını düşünüyorsunuz?

Aslında biliyorsunuz Schengen vizesi biz Türkler için oldum olası bir sıkıntılı süreç oluşturdu. Neticede tabii ki Avrupa Birliği'nin bu vize müeyyidelerini uygulamakta haklı tarafları vardır ama son yıllarda sadece bizim değil, Meclisteki bütün muhalif partilerin de sıklıkla dile getirdiği başat problemlerden bir tanesi haline geldi.

Biz bulunduğumuz her platformda Avrupa Birliği nezdindeki Türkiye nezdindeki Avrupa Birliği Büyükelçimiz olmak üzere bütün üye büyükelçileri de bu konunun gevşetilmesi, rahatlatılması konusunda telkinlerde bulunuyoruz. Hatta Avrupa Birliği de biliyorsunuz vize serbestlisi muafiyeti direkt vermedi ama bundan sonra özellikle değişim öğrencilere Erasmus gibi exchange (değişim) programlarından mütevellit kaynaklanan vize ihtiyaçlarını daha hızlı, pratik cevap verme konusunda mutabakat sağlandı.

Ama son yıllarda çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle Kayseri bir sanayi ve ticaret şehri. Kayseri'deki üretim yapan ve dünyanın yaklaşık 200 ülkesine ihracat yapan müteşebbislerimiz fuarlara gitmekte, müşteri ziyaretlerine gitmekte, pazarlama tanıtımı için Avrupa'ya gitmekte çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Mesela Almanya randevu bile açmıyor. Yani internetten müracaat bile almıyor.

Düşünün ki siz Köln'de, Messe'de fuar katılımı yapacaksınız. Oradan 300 metrekare stand kiralamışsınız. Ürünlerinizi teşhir edeceksiniz. Fuar başlıyor ve siz gidemiyorsunuz. Yani burada aslında işe ticari de bakmak lazım siyasi ve insani boyutunun yanı sıra. Dolayısıyla bu sıkıntılar da çok ciddi boyutlara ulaştı. Bize ve diğer milletvekili arkadaşlarımıza en yoğun gelen şikayetlerden, taleplerden bir tanesi. Biz de geçtiğimiz günlerde gelen Alman heyetine özellikle bu konunun altını çizerek gerekli uygulamaların ve rahatlamaların getirilmesi gerektiği konusunda da ricada bulunduk, telkinde bulunduk.

Alman tarafı bu konunun sebebi olarak neyi gösteriyor? Yani böyle bir vize zorlaştırma politikası uyguladıklarını mı söylüyorlar yoksa başka bir sebep mi veriyorlar?

Yani aslında onlar her zaman "hayır işte biz geçen sene şu kadar vize vermişiz, bu sene de bu kadar vermişiz" şeklinde matematiksel argümanlarla konuyu izah etmeye çalışıyorlar. Bir tarafta da, şurası da bir gerçek, Arap Baharı'yla beraber ve Suriye savaşı sıkıntısından dolayı Hem Avrupa Birliği ülkeleri hem de en yoğun olarak ülkemiz biliyorsunuz mülteci problemiyle karşı karşıya. Çok sayıda Suriyeli Türkiye'de, 3,5 milyona yakın Suriyeli Türkiye'ye geldi, burada yaşıyor. Avrupa Birliği ülkelerine de çok fazla gitti. Almanya'da da çok yoğunlar. Bu kargaşa ortamında da birazcık daha gardlarını almış durumdalar.

Özellikle Çifte vatandaşlık mevzusu çok tartışılan konuların başında geliyor son yıllarda. Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının çifte vatandaşlıkta yaşadığı sorunlar var mı? Bu yönde size gelen şikayetler var mı?

Evet biliyorsunuz dünyada iki çeşit vatandaşlık uygulaması var. Biri jus soli dediğimiz doğduğunuz yerin vatandaşı olma; Amerika'da, Yeni Zelanda'da, Avustralya'da olduğu gibi. Bir de jus sanguini diye bir vatandaşlık türü var. O ırka dayalı, kana bağlı vatandaşlık. Almanya ikincisini uyguluyordu. Türkiye'de de aynı tarz uygulanıyor. Ve oradaki Türk vatandaşlarımız şimdiye kadar yıllarca bundan çok ciddi sıkıntı yaşadılar.

Daha sonra Almanya, eğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından vazgeçerseniz ben sizi Almanya vatandaşlığına alırım diye bir uygulama başlattı. Geçtiğimiz yıllarda son alınan kararla Haziran 2024'ten itibaren çifte vatandaşlığı da mümkün kıldı. Bildiğim kadarıyla oradaki vatandaşlarımızla konuştuğumuzda da eğer normal olması gereken prosedürleri yerine getirirseniz gidiyorsunuz ve ilave olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını da alıyorsunuz. Şu anda zannediyorum aksamadan işliyor sistem ifadelerini kullandı.