Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789

Kırım’ın ilhakı acıları derinleştirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Dördüncü Kırım Platformu Liderler Zirvesi’ne bir video mesaj gönderdi.

Haber Merkezi

KIRIM - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dördüncü Kırım Platformu Liderler Zirvesi’ne video mesaj gönderdi.

Bu yıl yapılan zirvenin Tatar halkının sürgününün 80’inci yıl dönümüne denk geldiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ana vatanlarından zorla çıkarılan Kırım-Tatar Türkü soydaşlarımızın maruz kaldıkları trajedinin acısı 80 yıldır dinmemiş, yaraları kapanmamıştır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Kırım’ın ilhakına başından beri karşı çıktığını ve tanımadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaşanan acıları daha da derinleştirmiştir. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına verdiğimiz destek bakidir. Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi, uluslararası hukukun bir gereğidir. Kırım’ın yerli halklarından olan Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın güvenliğinin ve esenliğinin temini de dış politikamızın öncelikleri arasında yer alıyor.” diye konuştu.

Ukrayna hükümetinin, Kırım Tatar Türklerinin haklarının güçlendirilmesi için öncülük ettiği hukuki düzenlemelerden memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Önümüzdeki dönemde Kırım Tatar Türklerinin haklarının pekiştirilmesi yönünde ilave adımların atılmaya devam edeceğine inanıyorum. Kırım Tatar Türkleri kendi ana vatanlarında hür olarak, güvenli ve huzurlu bir hayat sürdürme hakkına sahiptirler. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Neriman Celal'in yaklaşık 3 yıllık esaretin ardından haziran ayında serbest bırakılması mutluluk vericidir. Asan ve Aziz Ahmedov kardeşler dahil tüm Kırım Tatar soydaşlarımızın bir an evvel özgürlüklerine kavuşmalarını bekliyoruz.

Savaşın Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığı temelinde adil ve kalıcı bir barışla sona erdirilmesi samimi temennimizdir. Sözlerime son verirken platform bünyesinde yürüttüğümüz çalışmaların Kırım'da, Ukrayna'da ve bölgemizde barışın sağlanmasına yönelik uluslararası çabalara katkı sağlamasını temenni ediyorum.

Sürgün edilişlerinin 80'inci yıl dönümünde ebediyete irtihal eden Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın aziz hatıralarını bir kez daha hürmetle yad ediyorum. Hepinize saygı ve selamlarımı gönderiyorum.” dedi.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Platformu zirvesinin içeriğini ve KTMM olarak zirvelerden beklentilerini, eylül ayı başında Kırım Haber Ajansına (QHA) verdiği özel röportajda açıklamıştı.

KTMM Başkanı Çubarov, Kırım Platformu gündemini QHA’ya açıkladı pic.twitter.com/uzXgBL3n8u — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) September 2, 2024

Liderler Zirvesi’ndeki ana gündem maddesinin devam eden savaşın sonunun nasıl en kısa sürede gelebileceği olduğunu söyleyen KTMM Başkanı, konuşmaların bu tema çerçevesinde şekilleneceğini ifade etti. Çubarov, “Savaşı konuştukları vakit, elbette hepsi Kırım’ın gelecekteki durumunu ve Kırım’ın Ukrayna devletinin bir bölgesi olarak gelecekte nasıl inkişaf edeceğini ele alacak” şeklinde konuştu. “Beklentimiz Kırım’ın geleceği ile ilgili yapılan açıklamaların Kırım Tatar halkı ile bağlantılı olmasıdır.” diyen Refat Çubarov açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

Çünkü o toprağın, Kırım Yarımada’sının bir yerli halkı var. Biz gerek Ukrayna devlet yetkilileriyle gerek diğer ülkeleri ziyaret ettiğimizde bir araya geldiğimiz dünya siyasetçileriyle yaptığımız konuşmalarda, Kırım’ın Ukrayna devletinin bir bölgesi olarak geleceğinin, Kırım Tatar halkının geleceğine bağlı olması gerektiğini vurguluyoruz. O sebeple, Kıyiv’de gerçekleştirecek Kırım Platformu Liderler Zirvesi’nde Ukrayna’nın Kırım bölgesinin yönetimi için hukuksal ve diğer alanlarda net olarak hangi düzenlemeleri yapacağını belirtmesini bekliyoruz.

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların iş birliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmî olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı. Her yıl Kırım Platformuna katılan ülkelerin sayısı artıyor.