Gülse Birsel'in Vural Çelik'e vedası tepki çekti
Gülse Birsel'in Vural Çelik'e vedası tepki çekti
MÜSLÜMANLAR VE İSRAİL
MÜSLÜMANLAR VE İSRAİL
Çizdiği karikatür,
Çizdiği karikatür, "dünya birinciliği" ödülü aldı
Dubai çikolatası
Dubai çikolatası
123456789
Gülse Birsel'in Vural Çelik'e vedası tepki çekti
Gülse Birsel'in Vural Çelik'e vedası tepki çekti
MÜSLÜMANLAR VE İSRAİL
MÜSLÜMANLAR VE İSRAİL
Çizdiği karikatür,
Çizdiği karikatür, "dünya birinciliği" ödülü aldı
Dubai çikolatası
Dubai çikolatası
123456789

"TürkAkım-2 Türkiye'nin kontrolünde olmalı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'nin Rus doğal gazının dağıtımını TürkAkım ile Avrupa'ya yapacağı yönündeki sözleri gündeme oturdu. Dış politika analisti Sezer, Rusya'nın TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı üzerinden mevcut durumda Avrupa'ya gaz sattığını anımsatarak, Türkiye'nin doğal gazda merkez ülke ya da "hub" olması için TürkAkım 2 Boru Hattı'nı ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'ndan (TANAP) gelen gazı kontrol etmesi gerektiğini söyledi.

Kardelen Eda Demirkıran

ANKARA- Dış politika analisti Aydın Sezer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'nin Rus doğal gazının dağıtımını TürkAkım ile Avrupa'ya yapacağı sözlerini değerlendirirken, TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı'yla mevcut durumda Rusya'nın Avrupa'ya gaz sattığını anımsatarak, Türkiye'nin doğal gazda merkez ülke ya da "hub" olması için TürkAkım 2 Boru Hattı'nı ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'ndan (TANAP) gelen gazı kontrol etmesi gerektiğini söyledi. Sezer, "Bunun dışında TANAP'a ilave kapasite koysanız da TürkAkım'a paralel yeni hatlar döşeseniz de bu sadece Türkiye'nin koridor ülke olmasını pekiştirir" dedi.

Avrupa'daki bazı ülkelerin Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle, ruble ile ödeme yapmak istemedikleri için TürkAkım'dan gelen gazı almadıklarını hatırlatan Sezer, şöyle devam etti: "Fakat Avrupa'nın tamamı başta Yunanistan olmak üzere Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkAkım'a yeni paralel hatlar döşenip Avrupa'ya gidecek gaz miktarının artacağını zannediyorsa bu bizi hiç ilgilendirmiyor. Çünkü doğal gazın alıcısı farklı satıcısı farklı. Kıyıköy'den Bulgaristan'a kadarki hattın yüzde 50'si bize ait, yüzde 50'si Ruslara ait. Cumhurbaşkanı Erdoğan, o boru hattından geçecek gazın taşıma bedelinin yarısından bahsediyorsa bunu ciddi bir gelir olarak düşünmüyorum. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'Türkiye'nin ticaret merkezi ya da ticaret üssü olması' sözleriyle ilgili bir şey söylemek istiyorsa orada yapılması gereken özellikle TürkAkım 2 Doğal Gaz Boru Hattı başta olmak üzere Rusya'dan gelen gazın tamamen Türkiye'nin inisiyatifine devredilmesi ve Türkiye'den Avrupa'ya satılmasıdır. Türkiye'nin yıllardır hayali olan, merkez ülke olma dediğimiz boyut bu."

Aydın Sezer

Sezer, Türkiye'nin doğal gazda merkez ülke ya da "hub" olması için TürkAkım 2 Boru Hattı'nı ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'ndan (TANAP) gelen gazı kontrol etmesi gerektiğini söyledi. Sezer, "Bunun dışında TANAP'a ilave kapasite koysanız da TürkAkım'a paralel yeni hatlar döşeseniz de bu sadece Türkiye'nin koridor ülke olmasını pekiştirir. Bu konularla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in tam olarak neyi kastettiğini anlayamıyorum. Dolayısıyla bu konudaki söylemleri ciddiye almıyorum" diye konuştu.