Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789

Scholz, enerji krizinde eski hükümetleri suçladı

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, ülkenin içerisinde bulunduğu enerji kriziyle ilgili olarak eski hükümetleri suçlayarak, "Asıl mesele, böylesine sıkıntılı bir durumunda enerji sağlayıcılarını değiştirebilmek için gerekli alt yapının oluşturulmamış ve LNG terminallerinin kurulmamış olmasıdır" dedi.

Özgür Çoban

ALMANYA- Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, ülkenin içerisinde bulunduğu enerji kriziyle ilgili olarak eski hükümetleri suçlayarak, "Asıl mesele, böylesine sıkıntılı bir durumunda enerji sağlayıcılarını değiştirebilmek için gerekli alt yapının oluşturulmamış ve LNG terminallerinin kurulmamış olmasıdır" dedi. 

Schoz, İspanya'da yayınlanan El Pais gazetesine verdiği röportajda, enerji krizi ve Avrupa Birliği'nin (AB) siyasi durumuna ilişkin soruları yanıtladı. 

"İsveç ve İtalya'daki seçim sonuçlarından sonra, Avrupa sosyal demokrasisinin aşırı sağa karşı nasıl bir rol oynaması gerektiğini düşünüyorsunuz? Von der Leyen'in dediği gibi, Brüksel'in İtalya'da otoriter bir sürüklenmeyi önleyecek araçlara sahip olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Scholz, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Avrupa Birliği'nin bir arada durmasının, koordineli ve kararlı bir şekilde hareket etmesinin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Hukukun üstünlüğü ve demokraside birleştik. Avrupa'da hiç kimse bunu görmezden gelemez. İtalyanların Avrupa yanlısı bir halk olduğu açıktır. Bu nedenle gelecekteki İtalyan hükümetinin AB'de bizi birbirimize bağlayan kurallara ve değerlere uyacağını varsayabiliriz" diye konuştu.

"Almanya, Rus gazı eksikliği nedeniyle zor bir kışla karşı karşıya. Büyüyen protestolardan ve toplumsal huzursuzluktan korkuyor musunuz?" sorusunu yanıtlarken Scholz,  şunları söyledi: "Alman Hükümeti, bu kışı atlatmak için erken ve çok kararlı bir şekilde hareket etti. Kuzeydeki yeni LNG terminalleri, yeni ortaklarla ek tedarik sözleşmeleri, doğal gaz depolama tesislerimizin doldurulması ve kömürle çalışan enerji santrallerinin yeniden faaliyete geçirilmesinin yanı sıra güneydeki iki nükleer santrali ilkbahara kadar işletmeye devam edeceğiz. Buna ek olarak, vatandaşlar ve işletmeler için yaklaşık 100 milyar euroluk rahatlatan kapsamlı yardım paketleri hazırladık. Ayrıca, Almanya'daki enerji maliyetlerinin kimseyi ezmemesi için 200 milyar euroya kadar harcama yapacağız. Bu zor durumda kimseyi yalnız bırakmayacağız."

Scholz, "Almanya, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını öz eleştirel bir şekilde gözden geçirdi mi? Önceki hükümetlerin yaşanan sıkıntılarda sorumluluğu var mı?" sorusunu, "Almanya'nın hatası, Rusya ile tedarik sözleşmeleri imzalamakla ilgili değil. Asıl mesele, böylesine sıkıntılı bir durumunda enerji sağlayıcılarını değiştirebilmek için gerekli alt yapının oluşturulmamış ve LNG terminallerinin kurulmamış olmasıdır" şeklinde yanıtladı. 

"Alman yapımı muharebe tankları göndererek Ukrayna'yı desteklemek için bir adım daha ileri gitmeye hazır mısınız? Bugüne kadarki silah teslimatlarının yeterince hızlı olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Scholz, şöyle konuştu: "Alman hükümeti bir tabuyu yıktı ve ülke tarihinde ilk kez bu tür silahları büyük çapta bir savaş bölgesine gönderdi. Şu anda Ukrayna ordusunun saldırısında özellikle etkili olduğu kanıtlanan tam da bu silahlardır. Ortaklarımızla yakından istişare ediyor ve durumu yakından izliyoruz. Ukrayna'yı gerektiği kadar desteklemeye devam edeceğiz." 

"Güvenlik ve savunma politikasında radikal bir değişikliği ilan ettiniz. Hükümetiniz Avrupa'da askeri liderlik rolünü üstlenmeye ve Alman vatandaşları bu yeni rolü kabul etmeye hazır mı?" sorusunu Scholz, şöyle yanıtladı:

"Rusya'nın Ukrayna'yı işgali bir dönüm noktasıdır. Avrupa Birliği, buna tepki göstermeli ve bu yeni döneme uyum sağlamalıdır. Kıtanın kalbinde büyük, ekonomik olarak güçlü bir ülke olan Almanya'nın bu konuda özel bir sorumluluğu vardır. Bu görevi çok ciddiye alıyoruz ama her zaman AB ve NATO'daki müttefiklerimizle koordineli bir şekilde hareket ediyoruz."