Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789

Rönesans'ın hikayesi Financial Times'ta

Financial Times, Antakya'da 2011 yılında inşa edilyen ve "Cennet'ten bir köşe" olarak lanse edilen Rönesans'ı haber yaparak Türkiye'de inşaat sektöründeki çürümenin bir sembolü haline geldiğini yazdı. Gazete, binanın en ve genişlik oranının deprem bölgesine uygun olmadığını da savundu.

Haber Merkezi

ANKARA- Financial Times, Antakya'da 2011 yılında inşa edilyen ve "Cennet'ten bir köşe" olarak lanse edilen Rönesans'ı haber yaparak Türkiye'de inşaat sektöründeki çürümenin bir sembolü haline geldiğini yazdı. Gazete, binanın en ve genişlik oranının deprem bölgesine uygun olmadığını da savundu.

ESKİDEN ZEYTİNLİKTİ

Rönesans'ın inşa edildiği yerin eskiden zeytinlik olduğunu belirten Financial Times, 2011 yılındaki açılışına dönemin Adalet Bakanı'nın, Hatay Valisi'nin ve Emniyet Müdürü'nün katıldığını anımsattı. 12 katlı 249 daireli Rönesans'ın depremde neden yıkıldığının yargı tarafından belirleneceğini kaydeden Financial Times, "Ancak Finansal Times tarafından toplanan mevcut kanıtlar arasında mimari planlar, inşaat fotoğrafları ve çöküş görüntüleri gibi verileri inceleyen dört inşaat ve deprem mühendisi, yıkılmasının sebebinin temel tasarım ve inşaat kusurlarından kaynaklanmış olabileceğini bildirdi" diye yazdı. Financial Times'a konuşan uzmanlar, depremler binada ciddi hasara yol açmış olsa da çökmemeliydi" dediler.  Yeni ve büyük bir binanın Rönesans gibi devrildiği şekilde yıkılmasının nadir olduğunu kaydeden uzmanlar, bunun mimari çalışmada, yapısal mühendislikte veya inşaat sürecinde hatalar olduğunu düşündürdüğünü belirtti.

EN GENİŞLİK ORANI DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİNALAR İÇİN UYGUN DEĞİLDİ

Uzmanlara göre binanın ince dikdörtgen şeklinde olması, büyük risk taşıyordu. İngiliz inşaat mühendisi Jane Wernick, Rönesans'ın uzunluk genişlik oranının 8:1 olduğunu kaydederek, "Böyle bir oran, özel analitik çalışma gerektirir ve bir deprem bölgesinde inşa ediyorsanız akıllıca olduğunu söyleyemeyiz" dedi. Ankara Bilkent Üniversitesi Yapı işleri Teknik Daire Başkanı Mevlüt Kahraman da  silindirik ve kare şeklindeki yapıların depreme daha dayanıklı olduğunu, zaten Rönesans'ta da ayakta kalan tek yapının bir kule olduğunu söyledi. 

BİNA 40 SANİYE DAYANDI AMA DEPREM 65 SANİYE SÜRDÜ

Uzmanlar inşaat malzemelerinin kalitesinin, zemin yapısına göre inşaat yapılmamasının ve girişte normalden uzun olan hol planının da Rönesans'ın çökmesinde rol oynadığını kaydettiler. Binadan kurtulanlar, Rönesans'ın ilk 40 saniye depreme dayandığını, ancak depremin tam 65 saniye sürdüğünü belirtiyor.

Ölenler arasında depremden bir önceki gün 97. dakika gölünü atan ünlü Ganalı futbolcu Christian Atsu'nun, doktorların, avukatların, milli Hentbol Milli Takımı Kaptanı Cemal Kütahya ile ailesinin ve onlarca çocuğun da bulunduğunu kaydeden gazete, sitedeki ölü sayısını tahminen 750 olarak verdi.

BİNA 2016 YILINDA MAHKEMELİK OLMUŞTU

Tutuklanan Rönesans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun'un inşaatın kurallara uygun yapıldığını savunduğunu belirten Financial Times, "Oysa kardeşini ve yeğeni Rönesans'ın enkazı altında kalıp can veren Ferit Şahin, ta 2016 yılında güvenlik kurallarının ihlal edildiği gerekçesiyle Antis Yapı hakkında dava açmıştı. Ferit Şahin'in ailesi arsanın sahibiydi. Coşkun'un tuttuğu uzmanlar gelip baktılar, Rönesans'ta önemli bir problem olmadığını bildirdiler" diye yazdı.

ARSA SAHİPLERİNDEN SADECE BİRİ BİNADA YAŞIYORDU

Şahin ailesine zeytinlik büyükannelerinden kalmıştı ve 249 daireden 90'ını almak üzere Antis Yapı ile anlaşmışlardı. Ailenin üyeleri kendilerine düşen dairleri satmış, sadece Şahin Şahin, Antakya'nın bu en prestijli binasında oturmaya devam etmişti. Kardeşi Göktan Şahin, "Deprem haberleriyle uyandığımda Şahin için endişelenmedim. İçimizde en güvende olan, Rönesans'ta oturan Şahin abimdir" diye düşündük.

Gökhan Şahin, Financial Times'a yaptığı açıklamada enteresan bir ayrıntıya da dikkat çekti. Şahin, "Coşkunlar hiç Rönesans'ta yaşamadılar," Bu beni gerçekten şaşırttı." dedi. "Gökhan Şahin, ağabeyi ile yeğeninin son saatlerini düşündükçe büyük acı çekiyor" diye yazan Financial Times, yeğeni Uğur'un cesedinin DNA teşhisi ile tespit edilebildiğini belirtti.

Büyükelçi Devrim Öztürk de Rönesans'ın altında kalmış, cenazesine ulaşılamamıştı. Binada 80 kadar kişi de halen kayıp. Kimliği belirlenemeyen cenazeler arasında bulunacakları umuluyor.