Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789

Nükleer savaşa karşı nasıl önlem alınmalı?

Rusya'nın nükleer silah tatbikatı yapması dünyayı tedirgin etti. Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, ülkelerin nükleer savaş tehdidine hazır olması gerektiğini belirterek, alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Kardelen Eda Demirkıran

ANKARA- Rusya'nın nükleer silah tatbikatı yapması dünyayı tedirgin etti. Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, bu tür tatbikatların normal olduğunu belirterek, ülkelerin nükleer savaş tehdidine hazır olması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan ders alması gerektiğine dikkat çeken Karakuş, "Nükleer silah tehdidi özellikle halka çok büyük zarar verir. Askeri birliklerin elinde radyoaktif maddelere karşı bazı ilaçlar, koruyucu NBC elbiseleri, maskeleri var. Sadece askeri değil, halkı da korumak gerekiyor. Biz Türkiye olarak hâlâ geç kalıyoruz" dedi. Karakuş, Türkiye’nin bu kritik dönemde kendisini korumak için silah üretimine ağırlık vermesi gerektiğini kaydetti.

GAZETE DURUM'a konuşan Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, nükleer, biyolojik, kimyasal silahların kullanılmasına karşı tedbir amaçlı her ülkenin bu tür tatbikatlar yaptığını söyledi. Karakuş, "Şu anda Rusya-Ukrayna doğrudan bir savaşta olduğu için tatbikat yapılması gayet doğal. Çünkü her iki taraf da birbirini itham ediyor. Rusya, kirli bomba atacak diye Ukrayna'yı; Ukrayna, taktik nükleer silah kullanacak ve Zaporijya Nükleer Santrali'nin patlatacak diye Rusya'yı suçluyor. Zaporijya patlatıldığı taktirde tüm dünya için çok büyük tehlike olur" dedi.


Çernobil faciasını hatırlatan Karakuş, "Çernobil'in etkilerini Karadeniz'de, İstanbul çevresinde gördük. Zaporijya bize çok yakın ve patlama söz konusu olursa Türkiye çok kötü etkilenir. Bu savaş gerçekten feci bir noktaya tırmanıyor. Zaporijya'nın patlaması halinde hem Ukrayna hem Rusya zarar görür. O nedenle her iki ülkenin de bunu ağızlarına bile almaması gerekiyor" diye konuştu.

"Türkiye’de hâlâ geç kalıyoruz"

Hiçbir ülkenin nükleer savaş olmayacakmış gibi hareket etmemesi gerektiğini vurgulayan Karakuş, "Bu tehdide karşı aksiyon almak lazım. İşler fevkalade kötü gidiyor. Radyasyona karşı ilaçların tedarik edilmesi ve halkın bu ilaçlardan kullanması gerekiyor. Her tedbiri almak kolay bir iş değil. Ama bu savaştan halkımızın nasıl korunacağına dair ders almalıyız. Böyle bir tehdit özellikle halka çok büyük zarar verir. Askeri birliklerin elinde radyoaktif maddelere karşı bazı ilaçlar, koruyucu NBC elbiseleri, maskeleri var.  Sadece askeri değil, halkı da korumak gerekiyor. Biz Türkiye olarak hâlâ geç kalıyoruz" dedi.

"Her evin imar planında sığınak ve güneş enerjisi olmalı"

Karakuş, Rus füze saldırıları sonucunda Ukrayna’nın elektrik altyapısının yüzde 30’unun yok olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Tüm evlerin imar planında sığınak ve güneş enerjisi olmalı. Bu savaşta görüldüğü gibi elektrik kesintileri nedeniyle halkın ıstırap çekmemesi için elektriği temin edecek koşullar sağlanmalı. Bu konular ciddiye alınmalıdır. Türkiye, güneş enerjisi için de rüzgâr enerjisi için de uygun bir ülke. Küçük pervaneler konulup bir evin elektriği rahatlıkla sağlanabilir. Elektriği bir şekilde depolayacak bataryalar, kesintisiz güç kaynakları var. Nükleer tatbikatları mutlaka askeri birliklerimiz yapıyordur ama Türkiye’nin de artık bu konuda tedbir alması lazım."

"Türkiye'nin silah sistemleri sergilenme noktasında kalmamalı"

2023 bütçesinde silahlı kuvvetlere ayrılan bütçenin gayrisafi millî hasılanın (GSMH) yüzde 2'si olduğuna da değinen Karakuş, sözlerini şöyle tamamladı:

"'Silahlanmaya mümkün olduğu kadar az para harcayalım' düşüncesi beni de mutlu ediyor ama Türkiye'nin her tarafı yangın yeri. Bazı tedbirler almak gerekiyor. Ne zaman ne olacağı belli olmayan bir dönemdeyiz. Halkımızın gerekli hallerde hangi sığınağa gidebileceği, sığınaklarda neler bulunması gerektiği belirlenmeli. Türkiye’nin enflasyonu yüksek, halkın geçim sıkıntısı var, buna ayıracak ekonomik gücü belki yok ama bunlar düşünülmeli. Bunu özellikle söylemek istiyorum; Türkiye'de üretilen her tür silahın prototipi İstanbul'da SAHA EXPO Fuarı'nda sergileniyor. Ancak bu silahların bol bol üretilip Türkiye’yi koruyacak noktaya taşınması lazım. Günümüzde savaşlar, artık iki ordunun karşı karşıya geldiği 20-30 kilometrelik mesafede yapılmıyor. Hava gücü, uzay gücü devreye giriyor. Ukrayna, Rusya içine füze atamıyor. Eğer atılsa orada kıyamet kopar ve 3. dünya savaşına yüzde 100 yaklaşırız. Türkiye savaşa yakın konumda, o nedenle bizim de tedbir almaya başlamamız lazım."