Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789

Netanyahu'dan savaşın ertesi günü planı

Netanyahu ilk kez resmî olarak kabineden Gazze'yi "yerel yetkililerin" yönetmesini istedi

AZE Haber Ajansı

İSRAİL - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, güvenlik kabinesine dün gece savaştan sonra Gazze'nin yönetiminin nasıl olacağına ilişkin bir ilkeler belgesi sundu. Netanyahu'nun sunduğu belgeye göre savaştan sonra Gazze Şeridi'ndeki hizmetleri yönetmek için Hamas yerine "terörle bağlantısı olmayan yerel yetkililerin" atanması planlanıyor.

Times of Israel'in aktardığına göre; gece kamuoyuna açıklanan tek sayfalık belge, başbakan Netanyahu'nun savaşın başından bu yana dile getirdiği olası ilkelerin büyük ölçüde derlenmesi olarak görüldü. Ancak öneriler, ilk kez resmî olarak kabinenin onayına sunulmuş oldu.

Başbakan Netanyahu'nun güvenlik kabinesi bakanlarına sunduğu ilkeler belgesinde Filistin Yönetimi'nin adının geçmemesi ya da savaş sonrası Gazze'nin yönetimine katılımın göz ardı edilmesi dikkat çekti. Bunun yerine Gazze'deki sivil hizmetlerin "idari deneyime" sahip ve "terörizmi destekleyen ülke ve kuruluşlarla" bağlantısı olmayan "yerel yetkililer" tarafından yürütüleceği belirtildi.

Belgede İsrail'in ayrıca "Gazze'deki tüm dini, eğitim ve sosyal yardım kurumlarında bir radikalleşmeden arındırma planını" teşvik edeceği de belirtildi. Plana göre bu ilke "radikalleşmeyi mümkün olduğunca önleme konusunda deneyim sahibi Arap ülkelerinin katılımı ve yardımıyla" gerçekleştirilecek.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, belgenin kamuoyu tarafından genel kabul gören ilkelere dayandığı ve Gazze'nin savaş sonrası yönetimine ilişkin gelecekteki tartışmalar için temel teşkil edeceği belirtildi.

Belgede ayrıca İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) "terör faaliyetlerinin yeniden canlanmasını önlemek amacıyla tüm Şerit'te süresiz operasyon özgürlüğünü" koruyacağı belirtildi ve bu orta vadeli bir ilke olarak tanımlandı.

Plan, İsrail'in Gazze Şeridi sınırının Filistin tarafında bir güvenlik tampon bölgesi oluşturmak için zaten yürürlükte olan projesini ilerleteceğini ve bunun "güvenlik ihtiyacı olduğu sürece" devam edeceğini açıkladı.

Bu plan, Biden yönetiminin savaş sonrası Gazze'ye ilişkin ilkelerinden biri olan ve Filistin topraklarında herhangi bir küçülme olmayacağını belirten ilkeyle doğrudan çelişiyor.

Netanyahu tarafından sunulan ilkeler belgesi, Mısır-Gazze sınırına ilişkin planlara dair de bugüne kadarki en somut detayları sunuyor. Buna göre İsrail, "terör faaliyetlerinin yeniden canlanmasını önlemek için sınırda bir güney kapatması" uygulayacak.

Belge, Kahire'nin egemenliğinin görünürde ihlal edilmesi nedeniyle planı onaylamadığını açıkça kabul ederek, kapatmanın ABD'nin yardımıyla ve Mısır ile "mümkün olduğunca" iş birliği içinde sürdürüleceğini belirtiyor.

Netanyahu'nun ilkeler belgesinin bir diğer kilit noktası da Birlemiş Milletler'in (BM) Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA'nın kapatılması. Belgede 12 UNRWA çalışanının 7 Ekim saldırısına karıştığı iddiasına dikkat çekiliyor ve İsrail'in ajansın yerine "sorumlu uluslararası yardım kuruluşlarını" getirmek için çalışacağı belirtiliyor.

Times of Israel, belgenin, İsrail'in Gazze'nin yeniden inşasına ancak Gazze Şeridi'nin askerden arındırılmasının tamamlanması ve "radikalleşmeden arındırma sürecinin başlamasından" sonra izin vereceğini açıklığa kavuşturduğunu yazdı.

"Rehabilitasyon planı İsrail'in kabul edebileceği ülkeler tarafından finanse edilecek ve yönetilecektir" ifadesinin yer aldığı belge, Gazze'nin yeniden inşasının Filistinliler için siyasi bir ufukla eş zamanlı olmasını talep eden uluslararası baskıyla ters düşüyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu, sağcı hükümet koalisyonunda bir çatlağa yol açabileceği endişesiyle "savaşın ertesi günü" olarak adlandırılan döneme ilişkin güvenlik kabinesi görüşmeleri yapmaktan kaçınıyor.

Kabine içindeki bazı aşırı sağcı bakanlar, Gazze'deki İsrail yerleşimlerinin yeniden kurulmasını ve İsrail'in Gazze Şeridi'ni kalıcı olarak kontrol etmesini öneriyor. Başbakan Netanyahu ise Tel Aviv'in Batı desteğini kaybetmemek için bu önerilerden kaçınıyor.