Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789

Münih Güvenlik Konferansı

Bu yılki konusu "Revizyon" olan ve 19 Şubat'a kadar sürecek olan Münih Güvenlik Konferansı devam ediyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifaka üyelik başvurusu yapan İsveç'in Başbakanı Ulf Kristersson ve Finlandiya'nın Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile görüştü.

Hale Tuna Kuterdem

ANKARA- Bu yılki konusu "Revizyon" olan ve 19 Şubat'a kadar sürecek olan Münih Güvenlik Konferansı devam ediyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifaka üyelik başvurusu yapan İsveç'in Başbakanı Ulf Kristersson ve Finlandiya'nın Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile görüştü. Amerikan Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise Ukrayna'nın arkasında olduklarını belirtirken, Çin, Amerika'yı isterik olmakla suçladı,  Ukrayna konusunda bir barış planı önerdi. 

STOLTENBERG: FİNLANDİYA VE İSVEÇ'İN ÜYELİKLERİ İÇİN SABIRSIZLANIYORUM

Dünyanın önde gelen devlet ve hükümet başkanlarını, dışişleri bakanlarını bir araya getiren Münih Güvenlik Konferansı'na bu yıl Rusya katılmıyor. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Münih'te İsveç ve Finlandiyalı liderlerle görüştü, Türkiye'ye yaptığı ziyaret hakkında bilgi verdi. Stoltenberg, NATO müttefiklerinin iki ülkeyi ittifaka davet edip, tarihi bir karar aldığını belirterek "İsveç ve Finlandiya, şu anda başvuru öncesine göre daha güvende. Her iki ülkeyi tam üye olarak karşılamayı sabırsızlıkla bekliyorum." ifadelerini kullandı. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ise, NATO'ya İsveç ile birlikte katılma isteklerinde bir değişiklik olmadığını söyledi.

STOLTENBERG: UKRAYNA NE İSTİYORSA VERİLMELİ

Münih Konferansı'nda ağırlıklı ele alınan konu Ukrayna oldu. Stoltenberg, Putin'in barış istemediğini savunarak, "Ukrayna'ya ne istiyorsa verilmeli" çağrısında bulundu. Video konferans yöntemi ile Münih Konferansı'na bağlanan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Batılı ülkelere silah talebini yineledi, "Rusya'yı yenmenin başka çaresi yok" dedi.

HARRIS: RUSYA HESAP VERECEK

Amerikan Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Rusya'yı Ukrayna'da savaş suçu işlemekle suçladı. "Bir ülkenin diğer ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiği, emperyal emellerini hayata geçirdiği, gözünü kırpmadan insanlığa karşı suç işlediği bir dünyada hiç bir ülke güvende değildir" dedi. Ukrayna'nın dimdik ayakta durduğunu söyleyen Harris, Rusya'nın ise zayıfladığını savundu. Kamala Harris, savaşın yıldönümü yaklaşırken, Ukrayna'yı daha karanlık günlerin beklediğini de kaydetti.

ÇİN: SOĞUK SAVAŞ MENTALİTESİ GERİ DÖNDÜ

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 4 Şubat'ta Çin balonunu düşüren ABD'yi isterik olmakla suçladı, balonun istihbarat amaçlı olduğu iddialarına "saçmalık" dedi. Wang, ABD'yi aşırı güç kullanmakla da itham etti. "Büyük güçler arasında güven eksikliği var, jeopolitik ayrılıklar derinleşiyor. Soğuk savaş mentalitesi geri döndü" dedi. 

ÇİN BARIŞ PLANI ÖNERDİ

Ukrayna konusuna da değinen Wang, barış görüşmeleri için çalıştıklarını bildirdi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Çin'in Ukrayna konusunda bir barış planı önerdiğini, görüşmelerinde Wang Yi ile bu planı ele aldıklarını açıkladı. Planın ayrıntıları konusunda bilgi vermeyen Baerbock, "Gerçekleşecek bir barış bir ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünden taviz verilmesini öngörmemeli" ifadesini kullandı.

BATI RUSYA İLE GÖRÜŞÜLMESİNE KARŞI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin ilk Leopard tanklarını yakında Ukrayna'ya göndereceğini duyurdu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, şimdi Ukrayna konusunda Rusya ile görüşmek için zamanın uygun olmadığını savundu. Macron, savaşta gelecek birkaç haftanın belirleyici olacağı iddiasında bulundu. "İttifak karşı saldırıya geçebilmesi için Ukrayna'ya desteğini yoğunlaştırmalı" ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanı Richi Sunak ise Ukrayna'nın savunmasının uzun dönemde güçlendirilmesi konusunu Alman mevkidaşı Scholz ile görüştü. Şimdiye kadar Ukrayna'ya savaş uçağı verilmesine karşı olan Sunak, başka ülkelerin vermeyi planlaması halinde yardımcı olacaklarını söyledi.