Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Pink Floyd’un telif hakları
Pink Floyd’un telif hakları
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
123456789
Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Pink Floyd’un telif hakları
Pink Floyd’un telif hakları
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
123456789

ABD Tayvan çatışmasına hazırlanıyor

Ladin’i öldüren ABD Donanmasının gizli komando birliği Seal Team 6, Tayvan’a yardım edecek görevler için eğitim alıyor.

Haber Merkezi

ABD - 2011 yılında Usame bin Ladin’i öldüren ABD Donanmasının gizli komando birliği Seal Team 6, hazırlıklar hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, Çin tarafından ele geçirilmesi halinde Tayvan’a yardım edecek görevler için eğitim alıyor.

Financial Times’ın (FT) haberine göre, ordunun en hassas ve zor görevlerinden bazılarıyla görevlendirilen seçkin donanma özel kuvvetler ekibi, Washington’un yaklaşık 250 km güneydoğusundaki Virginia Beach’te bulunan karargahı Dam Neck’te bir yıldan uzun bir süredir Tayvan çatışması için planlama ve eğitim yapıyor.

Hazırlıklar, dönemin ABD Hint-Pasifik komutanı Phil Davidson’ın 2021’de Çin’in altı yıl içinde Tayvan’a saldırabileceği uyarısında bulunmasından bu yana artarak devam ediyor.

ABD’li yetkililer Çin ile çatışmanın “ne yakın ne de kaçınılmaz” olduğunu vurgularken, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Xi’nin 2027’ye kadar Tayvan’ı güç kullanarak ele geçirme kapasitesine sahip olma emrini yerine getirmek için hızla modernleşiyor. ABD ordusu da acil durum hazırlıklarını hızlandırdı.

Seal Team 6

Seal Team 6, ordunun ünlü Delta Force’u ile birlikte ABD ordusunun en seçkin gücü olan “birinci kademe” bir kuvvet. Özel Operasyonlar Komutanlığı’nın bir parçası olan Müşterek Özel Operasyonlar Komutanlığı’na bağlı.

Pentagon son yıllarda Tayvan ordusuna eğitim vermeyi de içeren görevler için Tayvan’a daha fazla düzenli özel kuvvet gönderdi.

Ancak Seal Team 6’nın faaliyetleri çok daha hassas çünkü görevleri son derece gizli. Ekibin planlaması hakkında bilgi sahibi olan kişiler, hangi görevler için hazırlandıkları konusunda ayrıntı vermediler.

Seal Team 6 hakkında nadiren konuşan Özel Operasyonlar Komutanlığı, Tayvan planlamasıyla ilgili soruları Pentagon’a yönlendirdi ancak Pentagon ayrıntılar hakkında yorum yapmadı. Bir sözcü, savunma bakanlığının ve kuvvetlerinin “çok çeşitli beklenmedik durumlar için hazırlandığını ve eğitildiğini” söyledi.

Çin’in etkisi arttıkça özel harekat kuvvetleri de ABD ordusunun geri kalanına ve istihbarat camiasına katılarak Çin’e odaklanmaya başladı.

CIA direktörü Bill Burns geçen hafta Financial Times’a verdiği demeçte bütçelerinin yüzde 20’sinin Çin’e ayrıldığını ve bunun üç yıl içinde yüzde 200’lük bir artış anlamına geldiğini söyledi.

“Seal Team 6’nın Tayvan’la ilgili olası görevler için planlama yapması sürpriz olmamalı” diyen Sean Naylor, Müşterek Özel Operasyonlar Komutanlığı üzerine bir kitap olan Relentless Strike’ın yazarı ve The High Side adlı online ulusal güvenlik yayınını yönetiyor.

FT’ye konuşan Naylor, “Pentagon’un son birkaç yıldır büyük güç rekabetine odaklanmaya başlamasıyla birlikte, ülkenin en seçkin terörle mücadele birimlerinin bile bu arenada rol araması kaçınılmazdı, çünkü bu yol uygunluk, görev ve paraya götürüyor” diye ekledi.

FT’ye görüşmeleri anlatan ABD’li ve Çinli yetkililere göre Tayvan, ABD-Çin ilişkilerindeki en hassas konu ve ada üzerindeki gerilimler, ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ile Çin’in en üst düzey dış politika yetkilisi Wang Yi arasında geçtiğimiz yıl yapılan arka kanal görüşmelerinin kritik bir parçası oldu.

Çin, Tayvan ile barışçıl bir şekilde “yeniden birleşme” konusunda kararlı olduğunu söylüyor ancak güç kullanımını da göz ardı etmiyor. Xi geçen yıl Avrupalı bir yetkiliye Washington’un Çin’i savaşa sürüklemeye çalıştığına inandığını söyledi.

Washington, Tayvan’ı silahlandırmaya devam etse de ABD uzun zamandır Tayvan’ı savunup savunmayacağını söylemediği bir “stratejik belirsizlik” politikasına sahip. Ancak Başkan Joe Biden çeşitli vesilelerle ABD kuvvetlerinin Tayvan’ı savunacağını söyledi.

ABD Hint-Pasifik Komutanlığı’nın başındaki Amiral Samuel Paparo, geçtiğimiz günlerde Çin’in saldırması halinde ABD ordusunun Tayvan Boğazı’nı “insansız bir cehenneme” çevireceğini söyledi. Paparo, PLA’nın Tayvan’ı Çin’den ayıran boğaz boyunca bir istila başlatmasını çok daha zor hale getirmek için insansız denizaltılar, gemiler ve insansız hava araçlarını içereceğini söyledi.

ABD resmiyette Pekin’i Çin’in tek hükümeti olarak tanımasına ve ‘tek Çin’ politikasını kabul etmesine rağmen, fiilen bu politikayı uygulamıyor ve Çin’in Tayvan’la birleşmesine karşı çıkıyor.