Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789

Başını Ahmet Hakan röportajı ve babası yedi

Babasının Merkez Bankasında personel dövdüğü ve fiili yönetici olduğu şeklindeki iddiaların etkili oldu.

AZE Haber Ajansı

ANKARA - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönetimindeki yeni dönemde Merkez Bankası Başkanlığına atanan, ilk kadın başkan Hafize Gaye Erkan, 7 ay 23 gün sonra “görevinden affını” istedi. Erkan'ın istifasıyla birlikte AK Parti döneminde 7 kez başkan değişimi oldu. Erkan'ın başkanlık yaptığı yaklaşık 8 aylık süreç içerisinde politika faizi 8.5'tan 45'e çıktı. Erkan'ın şansı Ahmet Hakan'a verdiği röportajla döndü. "İstanbul'da kiralar çok pahalı. Ev bulamadık çok pahalı annemlerin yanına yerleştik" sözleri büyük yankı uyandırdı. Erkan'ın o röportajdaki "Enfalsyonu kapıcımız Sadık Abi'ye soruyorum" sözleri de Beştepe ve ekonomi yönetimini kızdırdı. Erkan'ın görev sürecindeki önemli olaylardan biri de, Merkez Bankası çalışan Büşra Bozkurt’un CİMER başvurusunda Gaye Erkan'ın babası Erol Erkan tarafından işten çıkartıldığını iddia etmesi ve baba Erkan’ın bir çalışanı tokatladığına ilişkin kamera kayıtları olduğunu söylemesi oldu. 

"Türkiye ekonomisinin dümenindeki personel değişiklikleri, Erkan'ın agresif faiz artışlarının, Türkler için yıllar süren bir hayat pahalılığı krizinin ardından enflasyon beklentilerini soğutmaya başladığı sırada geldi" diye yazan Reuters, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevden aldığı son dört Merkez Bankası Başkanı'nı hatırlattı; "Erdoğan son dördünü görevden alarak kurumun bağımsızlığını aşındırdı ve işlevsizliğe dair endişeleri körükledi" ifadelerini kullandı. 

Hafize Gaye Erkan'ın istifasının ardından göreve getirilen Fatih Karahan için ise "Eski bir New York Merkez Bankası ekonomisti olan Karahan, Temmuz ayında yardımcılığa atandı ve parasal sıkılaştırmanın mühendisliğinde büyük rol oynayan yetenekli bir halef olarak görülüyor" denildi.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Erkan'ın istifasını "son yıllarda bir dizi ekonomik kriz yaşayan büyük bir dünya ekonomisindeki son türbülans" olarak nitelendirdi. "Türkiye'deki ekonomik istikrarsızlığın son yıllarda küresel bir endişe konusu haline geldiğini" yazan gazete, şu ifadeleri kullandı: "Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte Erkan'ın atanması, kısmen Erdoğan'ın ekonomi yönetimi üzerindeki kontrolünün artması nedeniyle yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisini azalttığı yılların ardından piyasa güvenini yeniden tesis etmeyi amaçlıyordu."

The Financial Times (FT) gazetesi, Erkan ile ilgili "Eski Goldman Sachs bankacısı, Haziran ayında başlayan ve yabancı yatırımcıları yavaş yavaş Türkiye piyasalarına geri çekmeye başlayan daha geleneksel ekonomi politikalarına doğru büyük bir değişimin ana mimarlarından biriydi" ifadelerini kullandı. Gazete, Erkan'ın geçtiğimiz haftalarda babasına Merkez Bankası'nda gayri resmi bir rol verildiği iddiaları nedeniyle ciddi eleştirilere maruz kaldığını hatırlattı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Hafize Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek'i ekonominin dümenine oturttuktan sonra TL'nin yüzde 23 değer kaybettiğini yazan Bloomberg, Erkan'ın göreve getirilmesini ise "bu revizyon, yabancı yatırımı çekmek amacıyla faiz oranlarının agresif bir şekilde yükseltilmesini ve para biriminin daha serbest bir şekilde işlem görmesine izin verilmesini içeriyordu" ifadeleriyle açıkladı. Erkan'ın istifasının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından "tamamen kişisel ve kendi takdirine bağlı" olarak değerlendirildiğini yazan gazete, Bakanlık açıklamasının "Erdoğan'ın ekonomi ekibimize ve programımıza güveni ve desteği tamdır" kısmını öne çıkardı. 

AFP: Erkan ve Şimşek'in Erdoğan'ı U dönüşüne ikna etmeleri Türkiye'deki en büyük başarı öykülerinden biri AFP, Erkan'ın istifasının ardından yerine Fatih Karahan'ın atanmasını "Görev değişikliği, Erdoğan'ın yıllarca süren mali çalkantıların ardından piyasa ekonomisine olan yeni bağlılığını devam ettirecek gibi görünüyor" şeklinde açıkladı. Ayrıca Erkan'ın yerine atanan Fatih Karahan için ise "saygın bir eski NY Fed ekonomisti" ifadeleri kullanıldı. Erkan'ın Batılı yatırımcılardan büyük övgü aldığını aktaran AFP, "Ancak 44 yaşındaki Erkan, babasının bankada yetkisiz personel kararları almasına izin verdiği iddiasıyla sosyal medyada ve bazı muhalif yayınlarda sert eleştirilere maruz kaldı" diye yazdı. AFAP, "Analistler Erkan ve Şimşek'in Erdoğan'ı ekonomik bir U dönüşü yapmaya ikna edebilmelerini Türkiye'nin son yıllardaki en büyük başarı öykülerinden biri olarak görüyor" ifadelerini kullandı.

Erkan'ın Ahmet Hakan'a verdiği röportajında yüksek enflasyon yüzünden İstanbul'da kiraların ödenememesi nedeniyle ailesinin yanına taşındığını söylemesinin Erdoğan'ı kızdırdığını yazan Forbes, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Erkan'a ilişkin açıklamasını hatırlattı. Bakanlık, Erkan'ın kararının "tamamen kişisel ve kendi takdiri" olduğunu ve Cumhurbaşkanı'nın "ekonomi ekibine ve programına güven ve desteğinin tam olduğunu" açıklamıştı.