Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789

"Yönetmelik, eşitsizlik yaratıyor"

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, yayınlanan yönetmeliğin “Daha fazla çalışma, daha fazla kâr ve yalnızlaştırma” içerdiğini belirterek, düzenlemenin hekimler arasında eşitsizlik yarattığını söyledi.

Burcu Yıldırım

ANKARA- Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sağlık çalışanlarının özlük haklarına yönelik Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliği “Hak taleplerini bastırmaya yönelik bir çaba” olarak değerlendirdi. Fincancı, “Aslında bu düzenleme ile kendi istediklerini elde ediyorlar. Daha fazla çalışma, daha fazla kâr, hekimin değersizleşmesi, emeğin değersizleşmesi ve yalnızlaştırma, ekip ruhunu bozma...” diye konuştu. Düzenlemeyle çalışanlar arasında eşitsizlik yaratıldığını da vurgulayan Fincancı, bazı hekim gruplarına performans tanımlanırken, kamu üniversiteleri ve aile hekimleri için düzenleme yapılmadığını söyledi. 

“Taleplerimizi bastırmaya yönelik bir çaba”

Temel maaşın artması talebiyle yıllardır alanlarda seslerini duyurmaya çalıştıklarını ifade eden TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı, “Belli ki sesimizi duyuyorlar, bir çaba içindeler. Çünkü kaygılılar. Ancak bu çaba, bizim hak taleplerimizi bastırmaya yönelik bir çaba. Farkındaysanız bu yönetmelik, aynı zamanda bir ceza yönetmeliği” dedi. Yönetmelik içinde bir şekilde ceza alan hekimlerin aynı zamanda ek ödemelerinin de kesileceğine dair bir düzenleme olduğuna dikkat çeken Fincancı, “Bir suçun, bir cezası olur. Aynı zamanda bir ekonomik cezalandırma, hem ikinci bir ceza anlamına gelir ve hukuka aykırı hem de bununla ilgili zaten yasal düzenleme var. Yani maaş kesme cezasının nasıl belirleneceği yasalarda belirtilmiş. Tabi bu yönetmelikle ilgili gerekli hukuki girişimleri de yapacağız” diye konuştu.

“Bu sistemin devam etmesini istiyorlar”

Yapılan bütün düzenlemenin performansa dayalı olduğunu vurgulayan Fincancı, “Temel ücret artışı yok. Performans üzerinden ödeme yapılacak. Etrafta uçuşan 50-60 bin performans ödemelerine de baktığımızda, hekimler bu rakamlara 7/24 çalışırlarsa ancak ulaşabilirler. Bir de performans üzerinden ödeme, sonuçta hastanelerin gelirleriyle ilgili. Bu da hastalar için daha fazla tetkik daha fazla işlem anlamına da geliyor. Hep şikayet ettiğimiz kışkırtılmış sağlık talebi, başından beri böyle bir sistemle oluşturuldu. Böylece bu sistemin devam etmesini istiyorlar” dedi.

“Emekliler yine açlığa mahkum edilmiş olacak”

Performans sisteminin şiddeti de arttıracağını vurgulayan Fincancı, “Performansa erişebilmenin yolu hastaya daha az zaman ayırmak, daha fazla iş ve işlem yapmak demek. Bu da hastanın gereksinimlerinin karşılanamaması, iletişimin daha da bozulması ve Türkiye'de yaygın hale gelen şiddetle sorun çözme yönteminin derinleşmesi demek” diye belirtti.

Yönetmelikte hekimler arasında eşitsizlik yaratıldığını da ifade eden Fincancı, "Hekim gruplarına bakıldığında bazıları için performans tanımlanıyor ama kamu üniversitelerinde çalışan hekimler için hiçbir tanımlama yok. Aile hekimleri için yine hiçbir düzenleme yok" dedi. Aynı zamanda çalışma barışının daha da bozulacağına dikkat çeken Fincancı, "Aslında bu düzenleme ile kendi istediklerini elde ediyorlar. Daha fazla çalışma, daha fazla kâr, hekimin değersizleşmesi, emeğin değersizleşmesi ve tabi yalnızlaştırma, ekip ruhunu bozma... Performansa dayalı ek ödemeler baktığımızda vergi dilimleriyle itibariyle 15 Ağustos'ta başlasa bile çok büyük bir değişiklik olmayacak. Çünkü zaten önemli bir kısmı vergiye kesilmiş olacak. Bir de bu yönetmelikteki hiçbir şey emekliliğe yansımayacak. Dolayısıyla şu anda zaten açlık sınırında emekli aylığı alan meslektaşlarımız ve sağlık çalışanları yine açlığa mahkum edilmiş olacak" diye konuştu.