Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789

Murat Kaptan sualtı zenginliklerimizi gün yüzüne çıkarıyor

İzmirli sualtı fotoğraf sanatçısı Murat Kaptan’ın dalış ile başlayan su altı merakı, en güzel karelerin ortaya çıkmasını sağladı. 15 adet kişisel sergi açtı; ulusal ve uluslararası çok sayıda ödül aldı. Bir deniz kenti olan İzmir’in tarihsel ve ekolojik belleğine de katkı sunan "İzmir Körfezi’nin Görünmeyen 100’ü” sergisi ise sanatseverlerin büyük beğenisini topladı. Murat Kaptan ile çektiği fotoğrafların hikayelerini ve ülkemizin sualtı zenginliklerini konuştuk.

Semra İğtaç

İZMİR - İzmirli sualtı fotoğraf sanatçısı Murat Kaptan’ın dalış ile başlayan su altı merakı, en güzel karelerin ortaya çıkmasını sağladı. 15 adet kişisel sergi açtı; ulusal ve uluslararası çok sayıda ödül aldı. Bir deniz kenti olan İzmir’in tarihsel ve ekolojik belleğine de katkı sunan "İzmir Körfezi’nin Görünmeyen 100’ü” sergisi ise sanatseverlerin büyük beğenisini topladı.

Murat Kaptan ile çektiği fotoğrafların hikayelerini ve ülkemizin sualtı zenginliklerini konuştuk.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nda (TSSF) Sualtı Görüntüleme Takım Kaptanlığını da sürdüren Murat Kaptan'ın ''İzmir Körfezi’nin Görünmeyen 100’ü'' sergisi, İzmir’in farklı dalış noktalarında, dört mevsim dalışları ile izlenen biyolojik çeşitliliği gösteren fotoğraflarıyla İzmirli doğaseverlerin ilgisine sunuldu. 


Murat Kaptan, hem İzmir’de adından söz ettiren "İzmir Körfezi’nin Görünmeyen 100’ü” sergisini, hem Cumhuriyet Bayramı onur dalışını hem de Side’de çektiği fotoğrafla World Shoot Out’ta birincilik alan fotoğrafının hikayesini GAZETE DURUM’a değerlendirdi.

İzmir Körfezi’nin Görünmeyen 100’ü serginiz ciddi bir ilgi gördü. Mutlu musunuz? Aldığınız tepkiler, serginin gördüğü ilgi üzerine neler hissediyordunuz?

İzmir Körfezi’nin Görünmeyen 100’ü sergim, özellikle iç körfezde (Bostanlı-Konak) bulunan canlı türlerinin sadece temiz denizlerde yaşayabilen canlılar olduğunu belgelemekte olup, körfezin su altı biyolojik çeşitliliği ile yaşayan bir körfez olduğunu göstermesi açısından son derece önemlidir.


100 ayrı türün 100 ayrı fotoğraflarından oluşan sergi, yeniden hayat bulan İzmir Körfezi’nin su altı biyolojik çeşitliliğini gözler önüne seriyor; aynı zamanda bir deniz kenti olan İzmir’in tarihsel ve ekolojik belleğine de katkı sunuyor.


Side’de çektiğiniz fotoğrafla World ShootOut’ta birinci oldunuz. O fotoğrafın öyküsünü anlatır mısınız? Gelecekte hangi projeleri üretmeye devam edeceksiniz?

Su altı fotoğrafçılığının dünya çapındaki en prestijli yarışmalarının başında gelen World ShootOut 2021 de, 4 kategoride yarı finale kalıp, Best Humoristic Image kategorisinde birinciliği alan fotoğrafım. 54 ülkeden üst düzey yarışmacıların tüm dünya denizlerinde çektiği binlerce eserinin yarıştığı bu yarışmada, ülkemizin adını duyurmaktan gurur duydum. 


Fotoğrafı yapay resif projeleri kapsamında Antalya Side’de yapılan Arkeopark’ta çekmiştim. 

Bu fotoğrafla yapay resiflerin önemini vurgulayarak, ülkemizin tanıtımı adına katkı sağlayabildiysem ne mutlu bana. Kategorinin tanımını yapacak olursak, "Best Humoristic Image" kategorisi en iyi nüktedan, esprili ve düşündürücü kategori.

Ülkemizde nesli tükenmekte olan Orfozların yaşam savaşını bu şekilde ironik bir dille anlatıp biraz olsun farkındalık yaratacağıma inanıyorum.


Ege’nin mavi sularına dalıp 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladığınız görüntüler de çok konuşuldu. Ayvalık' ta gerçekleştirdiğiniz ''Cumhuriyet Bayramı Onur Dalışı'' hakkında bilgi verebilir misiniz?

Şu anda aktif görev olarak Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nda (TSSF) Sualtı Görüntüleme Teknik Kurul Başkanlığı yapmaktayım.


Bu görevde gençlerin ve özellikle çocukların sualtı sporları ile ilgili farkındalıklarını arttırmak amacıyla çalışmalar yapmamızın yanında, ülkemizin sualtı zenginliklerini tanıtmaya yönelik projeler de üretmekteyiz. 


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin daveti üzerine Federasyon Başkanımız Sayın Oğuz Aydın’ın desteği ve görüntüleme kurulu üyelerimizin üstün gayretleriyle, ülkemizin en seçkin sualtı fotoğrafçılarından oluşan 30 kişilik bir grupla birlikte Ayvalık’ta bulunan kırmızı mercanlara dalarak bölgenin sualtı zenginliklerini belgeledik. Emeği geçenlere ve destek olan tüm kurumlara teşekkürlerimi sunarım.


Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nda (TSSF) Sualtı Görüntüleme Takım Kaptanlığını yaptığım Milli takımımız, Portekiz’in Maderia adasında Ekim ayında gerçekleşen Avrupa Şampiyonası'nda Makro kategorisinde takım arkadaşım Eser Paşa ve Tolga Pat karides fotoğrafı ile Avrupa şampiyonu olduk. Aynı yarışmada yine makro kategorisinde Taner Atılgan ve Abdullah Korkmaz Avrupa ikinciliği, geniş açı kategorisinde de Avrupa ikinciliği, video kategorisinde Al Şener ve Ayşegül Şener ile Avrupa dördüncülüğü, genel toplamda ise bronz madalya alarak Avrupa üçüncüsü olarak alarak ülkemiz adına büyük bir başarıya imza atmış olduk. 


Murat Kaptan kimdir?

İzmir’de doğdu. A.Ö.F. Radyo ve Televizyon programcılığı bölümünden mezun olan Kaptan’ın tüplü dalış macerası, 2003 yılında başladı. Hobi olarak başlayan sualtı fotoğrafçılığını 17 yıldır icra eden Murat Kaptan, ülkemizde Van Gölü dâhil tüm dalış bölgelerinde dalış yapmış olup ayrıca KIZILDENİZ, ENDONEZYA, MALEZYA ve FİLİPİNLER ‘de ileri seviyede dalışlar yapıp fotoğraflar çekti. Özellikle çocukların doğaya olan farkındalıklarını arttırmak için 15 adet kişisel sergi açtı; ulusal ve uluslararası çok sayıda ödül aldı, panellere katıldı ve dergilerde röportajları yayınlandı.

2016 yılından bu yana İZSU Genel Müdürlüğü’nün Dokuz Eylül Üniversitesi (DTÜ) Deniz Bilimleri Teknolojisi Enstitüsü ve daha sonra TÜBİTAK ile birlikte yürüttüğü bilimsel bir çalışma olan “İzmir Körfezi Oşinografik İzleme Projesi” nde su altı görüntüleme koordinatörü olarak görev yaptı. İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği İFOD’ un 2018-2019 yılları arasında yönetim kurulu başkanlığını yürüttü. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu TSSF’de Su Altı Görüntüleme Teknik Kurul Başkanlığı görevi ile birlikte Su Altı Görüntüleme Milli Takım Kaptanlığı Görevi de bulunmaktadır. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’nde Sualtı Görüntüleme Takım Kaptanlığı da yapan Murat Kaptan halen Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği SUFOD yönetim kurulu üyesidir. Kaptan, aynı zamanda İzmir Körfezi biyolojik çeşitlilik izleme projesinde su altı görüntüleme direktörlüğü yapmaktadır.