İSKENDERUN- Hatay'ın Arsuz ilçesine bağlı Pirinçlik deniz açığına kurulu Defne Su Ürünleri ve Trend Deniz Ürünleri firmalarının balık çiftliği tesislerinin kapasitelerinin bin 900 tondan 8 bin tona yükseltilmesi hedefleniyor. Bölge halkı ise kültür balıkçılığının deniz ekosistemi üzerinde yaratacağı kirlilik endişeleri nedeniyle tesislere temkinli yaklaşıyor.
Tesiste kapasite artışını öngören Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Halkın Bilgilendirilmesi Toplantısı yapıldı. Turizm bölgesi Milas ve Ayvalık’tan zorunlu olarak çıkarak tesislerini Arsuz’a taşıyan iki balıkçılık firmasının kapasite artış projesiyle ilgili halkın bilgilendirmesi toplantısı bir yazlık sitenin yanındaki kafede gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Hatay İl Müdürlüğü yetkililerinin başkanlığında düzenlenen iki projenin art arda ve aynı yerde yapılan ÇED halkın bilgilendirilmesi toplantısında, İskenderun Körfezi’nde kirletici süreç ve etmenler konuşuldu.
Arpaderesi, Pirinçlik, Karahüseyinli, Derekuyu mahallelerinden küçük bir grup sakinin katıldığı, yörede yerleşik turistik otel ve tesisler ile yazlık sitelerden katılımının olmadığı toplantıda, Trend Balıkçılık ile Defne Balıkçılık firmalarının raporlarını hazırlayan firma adına yapılan sunumda, denizde kültür balıkçılığı üretim süreçleri ve teknikleri ile ilgili bilgi verildi.
“Kümülatif etki değerlendirilsin”
Arsuz Belediyesi Çevre Müdürü Şerif Akçalı, toplantıda yaptığı değerlendirmede "olumsuz görüş" bildirdi. Bölgede turizm açısından ciddi zararlar oluşabileceği endişesini ifade eden Akçalı, tesislerin kapasite artışının yörede yaratacağı kirlilik yüküne dikkat çekti.
Arsuz Belediye Meclisi CHP'li üyesi Sadet Berkyürek, Arsuz’da komşu Pirinçlik ile Karahüseyinli mahalleleri arasında kurulu tesis sayısının son bir yılda 2’den 4’e çıktığını, son tesislerin turizm yörelerinden "zorunlu" olarak taşındıklarını hatırlatarak, 4 firmanın hedeflenen yılık 16 bin ton üretim kapasitesinin toplam etkisiyle değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Körfezin kirletici etmenleri arasında artık balık çiftlikleri gerçeği ile karşı karşıya kalındığını anlatan Berkyürek, balık çiftliklerinde oluşabilecek hastalık ve parazitler, bunlara karşı kullanılacak ilaçların oluşturacağı sorunlara da işaret ederek, oluşacak çevre ve halk sağlığına yönelik sorunların deniz turizmi açısından da kayıplar getireceği endişesi taşıdıklarını söyledi.
İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekan yardımcısı Doç. Dr. Nebil Yücel, denizde kültür balıkçılığı yatırımlarının artmasını temenni ettiklerini söyledi. Kültür balığı yetiştiriciliğinin gıda üretimine katkısı olacağını ifade eden işaret eden Doç. Dr. Yücel, kültür balıkçılığının deniz ekosistemi üzerinde yaratacağı kirlilik endişelerini kontrol mekanizmalarından dolayı kabul etmediklerini ifade etti.
Arsuz sınırlarında planlanan yatırım için toplantıya katılan İskenderun'un Büyükdere Mahallesi Muhtarı Hüseyin Cirdi, 2018’de kültür balıkçılığına yönelik yapılan bir ÇED toplantısında var olan tesislerden rahatsızlığı dile getirmesine karşın, toplantıda tesis sayısının katlanmasına rağmen deniz açıklarındaki yatırımlara olumlu baktıklarını ifade etti. Balık çiftliklerinin yaratacağı kirlilikten önce İskenderun Körfezi’nin kirletici etmenlerine dikkat çeken bazı katılımcılar, termik santraller, sanayi tesisleri, yazlık sitelerin doğrudan denize bırakılan kanalizasyon atıkları, ticari gemilerin körfeze deşarj edilen sintine ve balast suları ile kaçak avcılığın etkilerine dikkat edilmesini istedi.
Denizdeki çiftlik 216 bin metrekareye çıkacak
Arsuz'un Pirinçlik Mahallesi'nde ve deniz açıklarında kurulu iki balık çiftliği, üretim kapasitesini yıllık 950 tondan 8 bin tona yükseltmeyi planlarken, 216 bin metrekare deniz alanında yapılacak yeni tesis için Defne AŞ, tesisleri kıyıdan 190 metre, Trend firması ise 325 metre daha uzaklaştırmayı taahhüt ediyor. İki firma, tesislerde 8 bin tonluk yeni üretim planlanıyor. Aynı bölgede faaliyette bulunan Mazman şirketi ile Sürsan AŞ de üretimini 8 bin tona yükseltmişlerdi. Kapasite artışına gidilmesi durumunda Pirinçlik-Karahüseyinli bölgesinde 432 bin metrekare alanda yıllık 16 bin tonluk kültür balıkçılığı üretimi yapılacak.
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply