İZMİR- İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, kentin ana su kaynağı Tahtalı Barajı'nda su oranının yüzde 38'e düştüğünü belirterek, mevcut yağışların kuraklık nedeniyle etkili olmadığını söyledi.
İzmir'de son 1 haftada aralıklarla devam eden yağışlara karşın barajlardaki su oranı, geçen yılın gerisinde kaldı. Bu yıl yaz ve sonbaharda az yağış alan İzmir'de, kente içme suyu sağlayan barajlardaki doluluk oranlarında düşüş gözlendi. Kış aylarının gelmesiyle yağışlar başlasa da barajlardaki su oranı geçen seneki seviyeyi yakalayamadı.
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) verilerinden derlenen bilgiye göre, geçtiğimiz yıl Tahtalı Barajı'nın aktif doluluk oranı 2 Aralık'ta yüzde 49'lara düştü ve sonrasında yeniden yükselmeye başladı. Ancak bu yıl 5 Ocak itibarı ile yüzde 38'lere düşen doluluk oranı, geçen senenin aynı ayına göre daha düşük seviyede kaldı.
"EN ÇOK EGE'DEKİ BARAJLARDA DÜŞÜŞ VAR"
DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, GAZETE DURUM'a yaptığı açıklamada, mevcut yağışların kuraklık nedeniyle etkili olmadığını söyledi. Tahtalı Barajı'nın geçen yıl en düşük seviyeyi 2 Aralık'ta gördüğünü anımsatan Yaşar, sonrasında gelen yağışlarla yükselmenin başladığını ve bu yükselmenin nisan sonuna kadar devam ederek aktif doluluk oranını yüzde 73'lere kadar çıkardığını söyledi. Yaşar, şunları kaydetti:
"Ancak bu yıl hâlâ düşmeye devam ediyor. Barajları dolduran yağışlar kasım, aralık, ocak, şubat ve biraz da martta olur. Yani bu yıl kasım ve aralık gibi 2 önemli yağış ayı geride kalmasına rağmen seviye düşmekte ve geçen yıla göre Tahtalı Barajı'nın farkı yüzde 16'lara çıkmıştır. Bu da çok ciddi bir kuraklığın göstergesidir ki henüz MGM açıklamadı ama sanırım Türkiye'de yağışlar bu yıl yüzde 35 civarında eksik gibi. Ancak bu Ege'de yüzde 40'lara da çıkabilir ki; bu veriler de yaşadığımız bu kuraklığın son 70-80 yılın en kurak ilk 4-5 yılından biri olacağını gösteriyor. En kurak yıl 1992'ler, ikinci kurak yıl 1971'ler, üçüncü kurak yıl da 2008'li yıllardır ki 2008 yılında Tahtalı aktif doluluk oranı yüzde 1.9'a düşmüştür yani barajın dibi görülmüştü."
GÖLMARMARA TAMAMEN KURUDU
İzmir'in su ihtiyacının Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarından ve yer altı kaynaklarından karşılandığını vurgulayan Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Ana barajımız Tahtalı Barajı. İzmir'in günlük su ihtiyacı 600-700 bin metreküp. Suyun yüzde 40-45 kadarını yani günde ortalama 250-280 bin metreküp suyu Tahtalı'dan çekeriz" dedi. Yaşar, toplam suyun yüzde 30-35'inin de Manisa'daki kuyulardan çekildiğini belirterek, "Sonuçta biraz da hatalı tarım politikaları nedeni ile Gölmarmara tamamen kurudu. Çünkü kuyuların ana besleyicileri göller ve sulak alanlardır. Ve geçtiğimiz yıl Manisa Su İşleri'nden bir yetkili artık 40-50 metrelerden çekilen suyun çok daha alt akiferlerden 400 metrelerden çekildiğini ve 181 kuyunun da kuruduğunu açıklamıştı" bilgisini verdi.
"ÇAMLI BARAJI'NIN ACİLEN YAPILMASI GEREK"
Yaşar, geçtiğimiz yıl Tahtalı Barajı'nın aktif doluluk oranının 2 Aralık'ta yüzde 49'lara düştüğünü ve sonrasında yeniden yükselmeye başladığını kaydetti. Yine geçtiğimiz yıl bugünlerde doluluk oranının yüzde 54'lere yükseldiğini dile getiren Yaşar, "Ancak bu yıl doluluk oranı 5 Ocak itibarı ile seviye yüzde 38'lere düşmüş ve hâlâ da düşmeye devam ediyor" dedi.
Yaşar, alınması gereken tedbirleri de şöyle sıraladı:
"Suyu her zaman çok çok dikkatli kullanmak zorundayız. Çünkü yaşam için olmazsa olmazı olan tek doğal kaynak. Yani barajlarımız dolu olsa bile çok dikkatli kullanacağız. Tarım ürün desenlerini havzalardaki su miktarına göre belirleyeceğiz. Çamlı Barajı'nın acilen yapılması gerek. Yani baraj ya da gölet yapılabilecek her yere yapılmalı. Ayrıca bu kuraklığın geleceği çok yıllar öncesinden biliniyordu ama biz özellikle tarım açısından hazır değildik."
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply