Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789

“Bu çocuklar grip değil COVID!”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, aralık ayında COVID-19 vakalarında artış yaşanabileceği uyarısında bulunmasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan çarpıcı bir açıklama geldi. Ceyhan, şu an çocuklarda solunum yolu enfeksiyonu şeklinde seyreden tablonun grip değil COVID olduğunu söyledi.

İleyda Özmen

ANKARA- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, aralık ayında COVID-19 vakalarında artış yaşanabileceği uyarısında bulunmasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan çarpıcı bir açıklama geldi. Belirtiler fazla olmadığı sürece COVID testi yapılmadığına dikkat çeken Ceyhan, "Vakaların kırkta birini anca görüyoruz. Bu artış son 4 günde de öncesinde de var. Çocuklarda da solunum yolu enfeksiyonu şeklinde bir tablo gündemde. Bu tablonun bir kısmı COVID'e ait. Bu çocuklar grip değil COVID" dedi.

Türkiye'de 3-16 Ekim haftasında 34 bin 204 kişinin COVID-19 testi pozitif çıktı, 60 kişi hayatını kaybetti. COVID ile mücadeleye ilişkin Sağlık Bakanı Koca, aralık ayında vakalarda artış olabileceğini söyledi. Okullarda öğrenciler arasında salgın hastalıkların artması akıllara "Öğrenciler COVID-19 mu?" sorusunu getirdi. Prof. Dr. Ceyhan bu sorunun cevabını GAZETE DURUM'a verdi. Ceyhan, "Bu tablonun bir kısmı COVID'e ait. Bu çocuklar grip değil COVID" diye konuştu. Prof. Dr. Ceyhan şöyle devam etti: 

Kendini grip sananların çoğu COVID: Yükseliş zaten var. Ama test yapmayınca görmüyoruz. Test kriterleri değişti. Belirtiler fazla olmadığı sürece COVID testi yapılmıyor. Vakaların kırkta birini anca görüyoruz. Yeni varyantlar sağlıklı insanlarda biraz daha hafif seyrediyor. Dolayısıyla Türkiye'deki durumu bilmiyoruz. Artış olduğunu hem kendi pratiğimizden hem de bütün testleri doğru düzgün izleyen ülkelerde COVID hiç azalmadı. Avrupa'da Amerika'da vaka sayılarının arttığı bahsedilirken Türkiye'de de artış olmamasını düşünmek mümkün değil. Bu artış son 4 günde de öncesinde de var. Hiç azalmadı ki. Vaka sayıları açıklanmıyor. Bakanlığın buldukları sayıları bilmiyoruz. Zaten bakanlığın bulduğu sayılar da vakaların çok küçük bir bölümü. Virüs yazın da yayılıyor kışın da yayılıyor. Bunun mevsimle ilgisi yok ama tedbirleri birden kaldırdıkları için insanlarda bulaş arttı. Kendini grip sananların çoğu COVID.

Okullarda tespit edemediğimiz kısmın hepsi COVID-19: Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonu şeklinde bir tablo var. Bu tablonun bir kısmı COVID'e ait. Biz bu vakalarda virüs baktığımız zaman bir kısmında Rhinovirüs görebiliyoruz. Grip pandemi öncesi dönemlere kıyasladığımızda henüz o düzeylere erişmedi. Dolayısıyla Influenza A virüsü yüksek değil. Geri kalan vakalar büyük ihtimalle COVID vakaları zaten. Bu çocuklar grip değil. Pandemi öncesi dönemle kıyasla henüz grip virüsü tespit edilen çok az vaka var. Gribin maksimum düzeye erişmesi ve en yüksek vakaya erişmesi Türkiye'de aralığın son haftası ya da kasımın ilk haftası olur. Bu yüzden henüz grip göreceğimiz günlere var. Şu anda gördüğümüz vakaların bir kısmı Rhinovirüs, bir kısmı da Respiratuvar Sinsitiyal Virüs (RSV). Geri kalan ve tespit edemediğimiz kısım ise COVID-19.

Okullarda dezenfektan yok: Türkiye'de insanlar pandemi öncesi döneme göre bile daha fazla temas ediyorlar. “Vur” deyince öldürüyoruz. "Tedbirler kaldırıldı" denildi. Kalabalık yerlerde dezenfektan kullanımı bile kalktı. Okullarda dezenfektan yok. Birini uyarınca "Kalktı tedbir” diyor. Ama bu konu insanları ilgilendirmeye devam ediyor. Risk grubunda her gün ölen çok sayıda vaka var.

Bu şekilde devam ederlerse iş virüse kalır: İnsanlara kalabalık yerlerde maske takmanın yararlı olacağı, dezenfektan kullanılması gerekeceği, mesafeye tekrar dikkat edilmesi gerektiği devlet ağzından söylenmesi gerekiyor. Tekrar bir kısıtlama getirmek kolay değil. En azından uyarılar yapılmalı ve risk grubu korunmalı. Ölüm sayıları azalır ve vaka sayıları azalır. Bu şekilde devam ederlerse iş virüse kalır. Virüs her gün yeni varyantlar çıkarıyor. Kötü bir varyant çıkarırsa o zaman yapacağımız bir şey kalmaz. 


Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan