Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789

Asistan hekimler nefes alamaz duruma geldi

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Asistanı Dr. Cemre Boşnak, sağlıkta şiddete dikkat çekerek “Hastane koridorlarındaki kandan artık nefes alamaz haldeyiz. Can güvenliği içerisinde çalışmak istiyoruz” dedi.

Burcu Yıldırım

ANKARA- Asistan hekimler ağır çalışma koşulları, her geçen gün artan şiddet ve eşit olmayan ücretler karşısında tükenme noktasında. Çalışma koşullarını ve taleplerini GAZETE DURUM'a anlatan asistan hekimler, nitelikli bir sağlık hizmeti verebilmek için mesleklerini daha iyi koşullarda yapmak istediklerini dile getirdi. Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Asistanı Dr. Cemre Boşnak, sağlıkta şiddetin giderek arttığına dikkat çekerek “Hastane koridorlarındaki kandan artık nefes alamaz haldeyiz. Can güvenliği içerisinde çalışmak istiyoruz. Bu şekilde hastalara, olması gerektiği gibi yardımcı olamayacağımız çok açık” diye konuştu.

Mobbing değil saygı görmek istiyorlar

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi Asistanı Dr. Togay Yılmaz, asistan hekimlerin uzun yıllardır insani olmayan koşullarda çalıştığını söyledi. Asistan hekimlerin çok ağır koşullar altında, hak ettikleri ücretleri almadan ve saygıyı görmeden, şiddet içinde çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, "Biz insanca koşullarda çalışmak istiyoruz. Hak ettiğimiz ve bize söz verilen ödemelerin yapılmasını istiyoruz. Çok uzun saatler boyunca çalışmak istemiyoruz" dedi. Yılmaz, hekimlerin uzun süreler boyunca çalışmasının en başta hastaların sağlığı ve sağlık sisteminin sürdürülebilirliği açısından zararlı olduğunu belirterek, “Biz, devlet hastanelerinde halkımıza ücretsiz hizmet vermeyi ve halkın bu hizmetlerden eşit faydalanabilmesini talep ediyoruz. Öğrenci ve asistan arkadaşlarımızın üniversitelerde, üniversite eğitim araştırma hastanelerinde iyi ve kalifiye bir eğitim almasını, saygı görmesini, mesleklerini daha iyi koşullarda yapmasını istiyoruz. Mobbing altında çalışmak istemiyoruz” diye konuştu.

“Artık nefes alamaz haldeyiz”

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Asistanı Dr. Cemre Boşnak, sağlıkta şiddetin kabul edilebilir bir yanı olamayacağını kaydetti. Hastane koridorlarındaki kandan nefes alamaz hale geldiklerini anlatan Boşnak, "Can güvenliği içerisinde çalışmak istiyoruz. Bu şekilde hastalara iyi şekilde yardımcı olamayacağımız çok açık” diyerek alınan önlemlerin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Boşnak, şiddetin önlenmesi için acil olarak birtakım düzenlemelerin hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi.

Doktorlar arasında “gelir getiren” ya da “gelir getirmeyen” şeklinde bir sınıflandırmayı kabul etmediklerini vurgulayan Boşnak, “İçinde bulunduğumuz durum, mantık sınırları içerisinde kabul edilebilecek şeyler değil zaten. Aynı şekilde yabancı uyruklu arkadaşlarımız büyük mağduriyet yaşıyorlar. Asgari ücret altında geçinmeye çalışıyorlar. Bir hekimin bütün odağının hastası olması için, zihninin rahat ve ekonomik kaygılarının olmaması lazım. Bu nedenle hekimlerin sıkıntılarının acilen giderilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Kirasını ödeyemeyen yabancı uyruklu hekimler var!

Hacettepe Üniversitesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü'nden Revan Mammadov, yabancı uyruklu hekimlerin yaşam koşulları hakkında bilgi verdi. Sağlık sisteminin değiştirilmesini ve şiddetin önlenmesini yabancı uyruklu hekimlerin de istediğini ifade eden Mammadov, “Ama şu anda yabancı uyruklu hekimlerin önünde duran en önemli sorun geçinememeleri. Türkiye'de asgari ücret, 5 bin 500 TL olasına rağmen yabancı uyruklu asistan hekimler, hâlâ 4 bin 300 TL maaş alıyor. Arkadaşların aldığı maaşlar, ev kiralarına yetmiyor. Yabancı uyruklu asistan hekimler arasında geçinebilmek için dışarıdan destek alanlarımız var. Kimisi sağlıklı olmayan koşularda barınmak zorunda kalıyor. Aynı emeği, aynı hizmeti veriyoruz. Sağlık siteminde biz yabancı uyruklu hekimlerin de görülmesini istiyoruz” dedi.