ANKARA- Türkiye'deki Anadolu Parsı'nın varlığını kanıtlamak ve koruma altına almak için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir süre önce başlatılan çalışmalar sonuç verdi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, dört ayrı bölgede kurulan fotokapanlara yakalanan "Anadolu Leoparı" görüntülerini, “İşte dört bölgemizde varlığı kanıtlanan Anadolu Leoparı... Onları korumak zorundayız, bu yüzden yaşam alanlarını gizli tutacağız. Emeği geçenleri gönülden kutluyorum” diyerek, #BiyolojikÇeşitlilikGeleceğimizdir hastagiyle paylaştı.
Bakan Kirişçi'nin aktardığı görüntülerde, Anadolu Parsı'nın 36 kedi türü içerisinde en geniş yayılışa ve en geniş besin yelpazesine sahip olduğu ve nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinde yer aldığı kaydedilirken; tespit edilen yaşam alanlarının gizli tutulacağı ifade ediliyor.
Bakandan önce paylaşım
Öte yandan Kirişçi'nin paylaşımından yaklaşık 15 dakika önce "Yabanın İzinde" adlı Twitter hesabından, “1974 yılından beri görüntülemeyen Anadolu Parsının birkaç gün önce elde ettiğimiz yeni görüntüsü. Bu muhteşem güzelliği takipteyiz... Bir gün yüz yüze karşılaşmak ümidiyle” şeklindeki ifadelerle Anadolu Parsı'nın görüntüsü paylaşıldı.
Paylaşımların ardından değerlendirmelerde bulunan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve yaban hayatı uzmanı Yasin İlemin, Anadolu Parsı'nın korunmasının besin zinciri açısından çok önemli olduğunu belirterek, bulunduğu bölgelerde özel koruma alanları oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Türün korunması için yerinin açıklanmaması gerektiğini vurgulayan İlemin, “İnsandan uzak, bakir yüksek alanlarda yaşıyorlar. Çok nadir olaylar haricinde insana saldırmıyor. Temel besinleri yaban keçisi ve yaban domuzu. Son belirlenen bireyler genelde erkek. Dişilerin olması Anadolu’da üreyen çekirdek bir popülasyonun varlığı anlamına geliyor. Kaçak avcılık baskısı altındalar” diye konuştu.
2001 ve 2004'te görüldü
"Anadolu Parsı" diye bilinen "Anadolu Kaplanı" ile ilgili son resmi kayıt, 17 Ocak 1974'te Ankara'nın Beypazarı ilçesinin 5 km batısında bulunan Bağözü Köyü'nden bir kadına saldırması sonrasında vurularak öldürülmesi sonucu tutuldu.
Bu tarihten sonra neslinin tükendiği yönünde görüşler bulunmasına karşın, günümüzde Türkiye'de 10-15 Anadolu Parsı kaldığı öne sürülürken; 2001'de Doğu Akdeniz Bölgesi'nin Dandi mevkiinde ile birlikte Doğu Karadeniz'in Müsikli Deresinde, ayrıca 2004'te ise Doğu Karadeniz'de Rize'nin Çamlıhemşin'e bağlı Pokut Yaylası'nda görüldüğü söylendi ama görüntü kaydedilemedi.
Anadolu Parsı, 36 kedi türü içinde en geniş besin yelpazesine sahip olan tek tür. Eski Türklerin 12 hayvanlı takviminde yer alıyor. Bundan 10 yıl öncesine kadar soyu tükenen kara memelisi olarak kayıtlara geçirilen pars, Konya Çatalhöyük’teki 9000 yıllık duvar resimlerinde de yer alıyor. Ana Tanrıça heykelindeki parsların milattan önce 8000’de insanoğluyla ilk kez karşılaştığı düşünülüyor.
Marmara Bölgesinde 1568 tarihli haritalarda çizilen Anadolu Parsı, Çanakkale-Bursa arasındaki hatta betimlenirken; 1940'lı yıllarda Anadolu'daki sayıları 400 olarak tahmin edilen türle ilgili en büyük tehdidin avcılık olduğu vurgulanıyor.
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply