Spekülasyonlara ve piyasa yönlendirmelerine neden olduğu gerekçesiyle sürekli eleştirilen fındıkta rekolte beklentilerine ilişkin açıklamalar yine yapılmaya başlandı. Fındık fiyatının belirlenmesinde direkt etki ettiği kaydedilen tahmini fındık rekoltesi için bir başka beklenti de, Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Konseyi tarafından 760 bin ton olarak açıklandı.
Giresun’da 96 yıldır yayın yapan Yeşil Giresun Gazetesi'nin 14055.sayısında yer alan habere göre, her yıl düzenli olarak farklı ülkelerde toplanan ancak son 2 yıldır küresel salgın nedeniyle online olarak gerçekleştirilen ‘Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’ bu yıl Dubai'de yapıldı.
Kongrede, Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Konseyi’nce (International Nut and Dried Fruit Council-INC), fındık üreten ülkelerin toplam rekoltesini 1 milyon 255 bin 700 ton olarak açıkladı.
Açıklanan toplam rekoltenin 760 bin tonu ise Türkiye’nin üretimi olduğu kaydedildi.
Konuya ilişki Dünya Gazetesinde de yer alan habere göre, kuru meyve endüstrisiyle ilgili tek uluslararası etkinlik olan Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Konseyi, bu yıl 39. kez Dubai’de fiziki olarak düzenlendi.
INC’de açıklanan verilere göre 2021-2022 sezonundan devreden 169 bin 900 ton stoklarla birlikte dünya genelinde toplam beklenen rekoltenin 1 milyon 393 bin 700 ton olacağı öngörüldü.
Fındık üretiminde 760 bin ton üretimle ilk sırada yer alan Türkiye’yi, 150 bin tonla İtalya ve 86 bin tonla da ABD takip ediyor. INC verilerine göre, geçen yıldan devreden 105 bin ton stokla birlikte, dünya genelinde üretimin yüzde 61’ini karşılayan Türkiye’nin toplam fındık rekoltesi 785 bin ton olarak kaydediliyor. Ayrıca bu yıl toplam rekoltede 300 bin ton civarında artış bekleniyor.
Fındıkta uluslararası oyun mu?
Söz konusu verileri değerlendiren fındık sektörü temsilcileri, rakip ülkelerdeki üretim artışına dikkat çekerken; Türkiye’deki tahmini rekoltenin Temmuz ayı başlarında netleşebileceğini ifade ediyorlar.
Geçen yıllara oranla bu yıl hava şartlarının daha sert olduğunu kaydeden İstanbul Fındık Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Muzaffer Taviloğlu, rekolte tahminleri için henüz erken olduğunu vurgulayarak, tahmini rakamlarda revize olabileceğine işaret etti.
Tahmin rakamlarını değerlendiren Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Osman Çakmak, Türkiye’nin rakip olduğu ülkelerin üretimlerinin yüksek gösterildiğine dikkat çekerek, fındık üreticilerinin yaşadığı sorunlara işaret etti.
Küresel salgın nedeniyle artan girdi maliyetleri nedeniyle fındık bahçelerinin yeterince gübrelenmediğini ve bunun da üretimi ve verimi düşüreceğine işaret eden Çakmak, şu an serbest piyasada yüzde 50 randımanlı fındığın kilosunun 39 liradan işlem gördüğünü, TMO’nun ise Mayıs sonuna kadar fındığın kilosunu 41 liradan alacağını sözlerine ekledi.
Fındıkta 46 Lira beklentisi
Öte yandan Trabzon, Giresun ve Ordu’da yayınlanan yerel ve bölgesel gazeteler, yaş çayda kilo fiyatına yapılan yüzde 73 zammın fındıkta da uygulanması halinde fındık fiyatının 46 lira olması gerektiği vurgulanıyor.
Yaş çay yapılan zamdan sonra gözlerin fındık fiyatlarına çevrildiği kaydedilen yerel gazete haberlerinde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), geçen yıl fındık alım fiyatını 26.5 -27 lira olarak açıkladığı, bu fiyat üzerine yüzde 73 zam yapılması halinde fındık fiyatının 46 liraya denk geleceği de vurgulanıyor.
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply