Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789

Tekno-Pazar

GAZETE DURUM, haftanın önemli teknolojik gelişmelerini derledi.

AZE Haber Ajansı

ANKARA- Haftanın önemli teknolojik gelişmeleri GAZETE DURUM'dan izlenir... İşte, haftanın teknolojiye damga vuran gelişmeleri:

Amazon’un robotları iş kazalarının önüne geçemiyor

2014 yılından beri depolarında robot kullanan Amazon’da robotsuz depolara göre daha fazla iş kazaları ve işçi yaralanmaları meydana geldi. 

Washington Post tarafından yapılan analize göre, Amazon’un ABD İş Sağlığı ve Güvenliği İdaresi'ne (OSHA) sunduğu raporlarda, 2020'de meydana gelen ciddi iş kazalarının, diğer şirketler tarafından işletilen depolardan yaklaşık iki kat fazla olduğu ortaya konuldu.

Amazon’un hukuk biriminden Avukat Raichura Zammit, OSHA’ya sundukları raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, iş kazalarının 2019-2021 arasında düştüğünü söyledi. Ancak Stratejik Organizasyon Merkezi'nin sağlık ve güvenlik direktörü Eric Frumin, bu durumun pandemi nedeniyle işçi vardiyalarının azaltılmasından kaynaklandığını belirtiyor. Amazon’un iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından yeni tehlikeleri ortaya çıkardığına değinen Frumin robotlar olsa dahi farklı alanlarda kazaların sürdüğüne işaret ediyor.

Rapora göre, yaralanma oranları 2021 yılında yüzde 20 oranında arttı. Amazon'un Amerika Birleşik Devletleri'nde her üç depo çalışanından birini istihdam etmesine rağmen, depo çalışanlarına yönelik tüm yaralanmaların yarısının şirket tarafından işletilen tesislerde meydana geldiği de raporda tespit edildi. Raporda, Amazon'daki iş kazalarının yaklaşık yüzde 90'ının, insanların işe devam edememesine veya normal iş fonksiyonlarını yerine getirememesine neden olacak kadar ciddi olduğu ifade edildi.

Amazon son dönemde iş kazalarının önüne geçebilmek için robot teknolojilerinden yararlanıyor. Bu doğrultuda Proteus isimli robot, geçtiğimiz aylarda, şirket tarafından depo işçilerinin güvenliğinin artıracağı iddia edilen diğer teknolojilerle birlikte tanıtıldı. Proteus, tempolu bir yürüyüşe eşdeğer, saniyede yaklaşık 1,5 metre hızla hareket ediyor. Robot, uyarı sesleri üretebiliyor ve gitmek istediği yolu işaret eden parlak, yeşil bir ışığı zemine yansıtabiliyor.


Elon Musk, Twitter satın alımını iptal ettiğini duyurdu, Twitter’dan karşı atak geldi

Elon Musk, sahte hesaplarla ilgili kendisine yeterli bilgi verilmediği gerekçesiyle Twitter'ı satın almaktan vazgeçtiğini duyurdu. Twitter, Tesla CEO'su Musk'a dava açacağını açıkladı.

Elon Musk, Twitter’ın para kazanılabilir günlük aktif kullanıcı sayıları konusunda kendilerini yanılttığını, bunları yaparken de anlaşmayı çiğnediğini iddia ediyor.

Twitter Yönetim Kurulu Başkanı Bret Taylor, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Musk ile "üzerinde uzlaşıya varılan fiyat ve şartlarda anlaşmayı tamamlamakta kararlı olduklarını" ve "anlaşmanın tamamlanması için yasal yollara başvuracaklarını" söyledi. Twitter CEO'su Parag Agrawal, Taylor'ın tweetini retweet etti.

Twitter'la ilgili haberlerin ardından, şirketin hisseleri cuma günü yüzde 5 düşüşle 36,81 dolara gerileyerek Musk'ın ödemeyi kabul ettiği 54,20 doların çok altında kaldı. Twitter hisseleri piyasalar kapandıktan sonra da düşmeye devam ederken, Tesla'nın hisseleri yükselişe geçti.


Google, kurallarına uymadığı gerekçesiyle KakaoTalk'u engelledi

Google, Güney Kore menşeli popüler mesajlaşma uygulaması KakaoTalk’u Play Store şartlarına uymadığı gerekçesiyle geçici olarak engelledi.

İhlale konu olan olayın, uygulama içi ödeme yasasından kaynaklandığı belirtiliyor. Google’ın sahip olduğu Android işletim sistemi, uygulama geliştiricilerinin uygulamalarına üçüncü taraf ödeme seçenekleri eklemesine izin veriyor, ancak bunu yalnızca Google'ın kendi faturalandırma sistemiyle entegreyse kabul ediyor. Google kendi faturalandırma sistemini kullanan KakaoTalk’un güncellemesine izin vermedi. İhlale konu olan durum sürdürüldüğü takdirde, uygulamanın Google’ın uygulama marketi Play Store üzerinden kaldırılması gündeme gelebilir. Kakao Talk mesajlaşma uygulaması ayda yaklaşık 53 milyon kişi tarafından aktif kullanılıyor.


Tiktok’a bir soruşturma talebi daha geldi

ABD Senato İstihbarat Komitesi üyeleri, ABD Federal Ticaret Komisyonu’ndan (FTC), TikTok'un ByteDance çalışanlarının ABD kullanıcılarının verilerine erişme yeteneği konusunda milletvekillerini yanıltıp yanıltmadığını araştırmasını istedi. 

Komitenin başkanı Demokrat Senatör Mark Warner ve kıdemli üyesi Cumhuriyetçi Marco Rubio, FTC Başkanı Lina Khan'a hitaben, TikTok'un kullanıcı verilerini nasıl ele aldığı konusunda Kongre'ye verdiği ifadelerde yalan söyleyip söylemediğinin daha detaylı araştırılmasını talep eden bir mektup yazdı.

Bu talep , TikTok'un aksi yöndeki önceki güvencelerine rağmen, Çin'deki ByteDance çalışanlarının 2022'nin başlarına kadar düzenli olarak ABD verilerine eriştiğini ortaya koyan bir BuzzFeed News raporuna dayanıyor.


Apple, iOS 16’ya yeni bir kilitleme modu getirdi

Apple’ın iOS, iPadOS ve MacOs işletim sistemlerine ultra güvenli Kilitleme Modu özelliği geliyor.

Apple, yakında çıkacak olan iOS 16, iPadOS 16 ve macOS Ventura'nın dijital güvenliklerine yönelik ciddi tehditlerle karşı karşıya kalanlar için tasarlanmış isteğe bağlı bir koruma olan Kilitleme Modu'na sahip olacağını duyurdu.

Kilitleme Modu, NSO Grubu ve devlet destekli kötü amaçlı yazılımlar üzerinde çalışan diğer özel şirketler tarafından oluşturulan gelişmiş saldırılar tarafından hedeflenen belirli kişiler düşünülerek oluşturuldu

Kilitleme Modu etkinleştirildiğinde, mesajlar, fotoğraflar, web geçmişi ve çeşitli Apple servisleri gibi özellikler güvence altına alınıyor.


Elektrikli scooterlar sanıldığı kadar çevreci olmayabilir

Son dönemlerde büyükşehirlerde trafik sıkışıklığına “çevreci” bir alternatif olarak ortaya çıkan e-scooterların sanıldığı kadar çevreci olmadığı iddia ediliyor.

Araştırmalar, kiralık e-scooterların şehirlerdeki karbon emisyonlarını gerçekten azaltmadığını gösteriyor. ABD'nin Kuzey Karolina eyaletinde 2019 yılında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre e-scooterlar, tüm şarj döngüsü boyunca yolcu başına 202 gram karbondioksit üretiyor. Araştırma e-scooterların, toplu taşıma araçlarına göre 3 kat fazla karbondioksit ürettiğini ortaya koyuyor.

Los Angeles California Üniversitesi Ulaştırma Araştırmaları Enstitüsü müdür yardımcısı Juan Matute, e-scooter programlarının çevreci olabileceği pek çok durum olduğunu ancak bu durumun, nasıl ve nerede çalıştıklarına bağlı olarak değiştiğine vurgu yapıyor.

Lityum iyon pillerin değiştirilmesinin çok fazla karbon yayılması anlamına geldiğini bildiren Matute, e-scooterların kullanılmadığı takdirde doğaya daha az karbon salınmış olacağını ifade ediyor.

Mevcut haliyle, çoğu e-scooter kiralama programının eko-kredileri bilinmiyor. Operatörlerin işaretlediği son gelişmelere rağmen, scooterların nasıl üretildiğini, mevcut şarj döngüsünün ne olduğunu, nasıl toplandığını, şarj edildiğini ve dağıtıldığını açıklama konusunda şirketler hala temkinli davranıyorlar. Öte yandan, e-scooter kiralama piyasası dünya üzerinde çok hızlı geliştiğinden, bu programların gelecekte ne kadar çevreci olacağını belirlemek için mevcut araştırmaların sonuçlarının tahmin edilmesinin zor olduğu kaydediliyor.